Op de drempel van 2015 hebben we de laatste MacTalk van dat jaar gehouden. Wederom mochten we een paar nieuwe stemmen verwelkomen. In deze Skypebijeenkomst is weer veel kennis gedeeld, maar ook op de fora zijn veel interessante zaken besproken. Hieronder het verslag van alle interessante vragen en antwoorden en tips.

 

Hoe zet je het schermgordijn aan/uit op de Mac?

Je activeert deze door met drie keer met drie vingers op het trackpad te tikken of met VO+Shift+F11.

Let op: Als je jouw Mac opnieuw opstart kan het zijn dat het schermgordijn niet automatisch weer aan gaat. Dus check dit altijd even.

 

TIP: Handige sneltoetsen in Mail

Met Option+CMD+Pijl omhoog spring je naar de bovenste mail in de lijst.

Met Option+CMD+Pijl omlaag naar de onderste.

 

TIP: Alle programma's op jouw Mac

Alle programma’s die je op je Mac hebt staan vind je terug in de Programma’s map. Deze map kun je makkelijk vanaf je bureaublad openen door op CMD+Shift+A te drukken.

 

Hoe kun je cd's of data branden op een cd?

Op een Mac kun je zonder extra software cd's branden. Je kunt gegevens-cd's maken met een back-up van je bestanden, je kunt muziek branden op een cd om in een cd-speler af te spelen of je kunt kopies van cd's maken (schijfkopie).

 1. Doe een lege cd in de cd-lade. Een CD-R kan één keer beschreven worden, op een CD-RW gegevens toevoegen of verwijderen. (De volgende stappen werken ook met dvd's, als jouw Mac dvd's ondersteunt).
 2. Kies de optie "Open Finder". Als je een lege cd in de lade doet wordt na enige momenten gevraagd wat je wilt doen met de cd. Kies "Open Finder" zodat je makkelijk bestanden kunt slepen naar de cd.
 3. Zoek naar de lege schijf in de linkerkolom van het findermenu. Er staat bij: "Naamloze cd". Klik hierop om in het venster van de Beschrijfbare cd te komen.
 4. Kopieer de gewenste mappen of bestanden in deze map. Geef mappen en bestanden eventueel een andere naam voordat je begint met branden. Na het branden kun je de namen niet meer veranderen.
 5. Start het branden. Klik in 'Archief' op 'Brand Naamloze cd'. Nu kun je de cd een naam geven. Deze naam zal verschijnen als je de gebrande cd in de computer doet.
 6. Klik nu op 'Brand'. De bestanden worden op de cd geschreven. Dit proces kan enkele minuten tot een uur duren, afhankelijk van de grootte van de bestanden.

TIP: Om een CD-RW nogmaals te gebruiken wis je eerst de gegevens op de cd en herhaal je de stappen hier boven.

 

Met welke apps kun je Wav omzetten naar MP3?

Dit kan o.a. met Audacity en Amadeus Pro.

 

Gezocht: App om dvd om te zetten naar audio

Ken jij zo een app? Mail je tip dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of post het op ons forum.

 

Hoe wis je de agendameldingen (rechtsboven in het scherm)?

Als er zo een melding komt, druk je op VO+MM (menu extra) en houdt je de VO toetsen ingedrukt. Druk op Pijl-rechts tot 'Berichtencentrum'. Druk dan op spatie om het te openen. Houdt vervolgens VO weer ingedrukt en selecteer het tabblad 'Vandaag'. Ga nu met VO+Shift+Pijl-omlaag naar de betreffende melding. Tab nu naar 'Wis' en druk op VO+spatie.

 

Hoe moet je maximaliseren op de Mac?

De sneltoets hiervoor is CTRL+CMD+F.

 

Hoe kun je de Mac laten voorlezen waar de muis staat?

Druk op VO+F8. Hier is een tabel met instellingen. Spring nu met FN+VO+Pijl-links helemaal naar links bovenaan in het scherm. Met VO+Pijl-rechts ga je nu naar 'Apparaatcategorie'. Daar selecteer je 'Navigatie' (TIP: Als snelnavigatie uitstaat kun je gewoon de eerste letter typen). Druk dan op VO+Pijl-rechts om bij 'Muisaanwijzer' te komen.

 

Hoe maak je diakritische tekens?

Er zijn een aantal manieren om speciale tekens in te voeren.

 1. Methode 1: Option-combinatie
 2. Je kunt diakritische tekens plaatsen op letters door eerst Option in te drukken. Er is een hele reeks diakritische tekens te maken met de Option en een letter. Druk op Option voor het gewenste accent, daarna de letter.

Ø      Trema (bv. ä) = Option + u + (a, e, i, o, u, y) 

Ø      Accent Grave (bv. è) = Option + ~ + (a, e, i, o, u) 

Ø      Accent Aigu (bv. ó) = Option + e + (a, e, i, o, u) 

Ø      Accent Circumflex (bv. ê) = Option + i + (a, e, i, o, u) 

Ø      Tilde (bv. ñ) = Option + n + gewenste letter (a, o, n)

            Bijvoorbeeld voor ë : druk eerst op Option+u, daarna op e.

 1. Methode 2: Toets langer indrukken
 2. Typ een letter waarop je een accent wilt hebben en houd deze ingedrukt. Er verschijnt een popupvenster met alle mogelijke combinaties met deze letter.
 3. Dit werkt vanaf Mac OS X Lion in elke applicatie.
 4. Methode 3: Tekenweergave (niet geschikt voor VoiceOver)
 5. Kies het gewenste teken uit de Tekenweergave. Je moet eerst de Tekenweergave zichtbaar maken. Dit doe je door in het Apple-menu naar 'Systeemvoorkeuren' te gaan. Kies nu voor 'Taal en tekst' en klik vervolgens op 'Invoerbronnen'. Schakel het aankruisvak 'Toetsen- en tekenweergave' in en Schakel de aankruisvakken in naast de invoerbronnen die u wilt gebruiken en schakel het aankruisvak 'Toon invoermenu in menubalk' in.
 6. Je kunt nu als het nodig is 'Tekenweergave' gebruiken. Kies 'Toon tekenweergave' uit het invoermenu in de menubalk Kies in de lijst links 'Latijn' en kies in de middelste kolom de letter waarvoor je de variaties en combinaties met accenten wilt zien. Kies uit de lijst rechtsonder het gewenste teken en sleep het teken naar de gewenste applicatie.

 

Hoe navigeer je in tabellen in Pages?

Je kunt navigeren in de tabellen in tekstgebieden per rij en kolom. Daarnaast kun je sorteren op kolom.

Manieren om te navigeren in tabellen:

 • Om de inhoud van een tabelrij te horen vanaf de locatie van de VoiceOver-cursor tot het einde van de rij, druk je op VO+R.
 • Om de inhoud van een tabelkolom te horen vanaf de locatie van de VoiceOver-cursor tot het einde van de kolom, druk je op VO+C+C.
 • Om de kolomkop te horen, druk je op VO+C.
 • Om de kolom te sorteren, plaats je de VoiceOver-cursor in de kolom en druk je op VO+|.
 • Om naar boven of beneden te bladeren in een kolom, druk je op Pijl-omhoog of Pijl-omlaag.
 • Om naar de bovenliggende rij van de huidige kolom te gaan, druk je op VO+CMD+\.

De tekst in een tabel kun je lezen met de VO-commando's die ook beschikbaar zijn voor het lezen van gewone documenten.

Wanneer je tijdens het werken met een tabel navigeert met behulp van de pijltoetsen, meldt VoiceOver geen lege kolommen, tenzij het spraakdetailniveau voor tabellen is ingesteld op 'Hoog'.

 

Hoe kun je met de WhatsApp app op de Mac de qr-code scannen? (Openstaande vraag uit MacTalk 11)

We hebben nog geen volledige oplossing voor deze vraag. Wel kregen we de tip dat de qr-code via de internetsite wel altijd op de zelfde plek staat.

 

Hoe schakel je stand-by in/uit op de Mac?

In 'Systeeminstellingen' kun je in het tabblad 'Bureaublad en Schermbeveiliging' diverse zaken instellen. Ook kun je in het tabblad 'Beveiliging en privacy' instellen of je na het uit de sluimerstand halen een wachtwoord moet ingeven of niet. Als dit laatste aanstaat, moet je dus een wachtwoord ingeven om je Mac weer te activeren.

Let op: Soms leest VoiceOver dit niet voor, zodat je niet weet dat je dit moet invoeren.

 

Volgende MacTalk

 

MacTalk 13 is op woensdag 17 februari om 20.30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Aanvullende gegevens