Onlangs vond onze eerste MacTalk van 2017 plaats. We zijn blij dat we dit al twee jaar mogen doen. Ook deze keer wist weer een nieuwe deelnemer ons te vinden op Skype. In deze intervisie bijeenkomst en op de fora zijn onderstaande vragen besproken.

 

Ervaringen met macOS Sierra update 10.12.2.

  • Je hoeft niet meer iedere keer opnieuw in te loggen op je nas.
  • VoiceOver komt weer makkelijker in menu’s (zoals bij de App Store).

 

TIP: Zes dingen die je kunt doen met Siri op de Mac

Onderstaande tips komen uit een artikel op de site van One More Thing.

  • Systeemvoorkeuren aanpassen: Siri kan verschillende taken uitvoeren betreffende instellingen en voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen of uitzetten van het volume, de helderheid van het scherm aanpassen, de Mac in sluimerstand plaatsen of Bluetooth en WiFi uit of aan zetten.
  • Contact leggen met anderen: Bellen via FaceTime, berichten sturen, mails oplezen: Siri kan het allemaal. Omdat het direct gekoppeld is aan je Mac kan Siri contactgegevens uit het adresboek gebruiken om de juiste persoon een bericht te sturen. Ook kun je bijvoorbeeld opdracht geven je laatst ontvangen mail op te zoeken.
  • Berekeningen maken: Geef Siri een som en hij vertelt je de uitkomst. Ook het omrekenen van o.a. valuta of gewichten is voor Siri een peulenschil.
  • Zoeken naar bestanden: Siri kan ook bestanden opzoeken in de Finder. Het gaat dan om alle bestanden, dus ook in Dropbox of op iCloud. Dubbelklik op één van de zoekresultaten en Siri opent het document in het bijbehorende programma. Je kunt Siri vragen om veelgebruikte Finder zoekacties, zoals documenten die gisteren gemaakt zijn, bestanden die voldoen aan bepaalde zoek-criteria, of bestanden met bepaalde tags.
  • Niet storen aanzetten: ‘Niet storen’ is een uitkomst als je rustig aan iets wilt werken. Door simpelweg tegen Siri te zeggen dat “je even niet gestoord wilt worden” schakel je niet storen snel in.
  • Herinneringen maken: Als je druk aan het werk bent, wil je sommige taken onthouden voor een later moment. Door een herinnering aan te maken word je hier op een later tijdstip aan herinnerd. Siri kan dit ook voor je doen. Zeg zoiets als “maak een herinnering aan voor morgen half 1 ’s middags”. Vervolgens krijg je de mogelijkheid hier een taak aan te koppelen. Snel geregeld, op naar de volgende klus!

 

Wat moet je doen bij een melding als ‘Mail heeft geen vensters’?

Er zijn twee oplossingen. Druk op Cmd+0 of op Cmd+Option+N (=nieuw weergave venster).

 

Is de internetbrowser Google Chrome toegankelijk op de Mac?

Ja, hij is toegankelijk.

 

Hoe zorg je dat je als je een bestand verwijderd in iCloud Drive je het niet meteen van je Mac wist?

Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’, ‘iCloud’, ‘iCloud Drive’ en klik op de knop ‘Opties’. Vink daar ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’ uit.

 

Hoe neem je het geluid van de iPhone op met de Mac?

Sluit je iPhone met een lightning-kabel op je Mac aan en open ‘Programma’s’, ‘Hulpprogramma’s’, ‘Audio/MIDI-configuratie’. Daar is het vanaf macOS Sierra mogelijk om de iPhone als invoerapparaat te configureren.

In het scherm ‘Audio/MIDI-configuratie’ kies je voor ‘Schakel in’ onder de iPhone. Daarna zal de iPhone beschikbaar zijn als invoerapparaat. Het werkt met alle audio die de iPhone produceert. Denk aan de muziek van een spel, enz.

Vervolgens is de iPhone (of iPad) als audiobron beschikbaar in iedere audio-applicatie en kan direct in projecten gebruikt worden. Er is geen mogelijkheid om het geluid dat de iPhone produceert te beluisteren tijdens het opnemen, maar de meeste audio-editors hebben de optie om een opname te monitoren. Er is één uitzondering: een telefoongesprek of FaceTime-gesprek is op deze manier niet op te nemen, zodra de telefoon gaat, wordt de opname afgesloten en de iPhone-speaker ingeschakeld.

 

Hoe zet je het schermgordijn aan op de Mac?

Dit kan op twee manieren.

  • Drie maal tikken met drie vingers op het trackpad.
  • Druk op Shift+Option+CTRL+F11.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 22 is op woensdag 22 februari om 20.00 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

 

Aanvullende gegevens