In onze skypesessie over het gebruik van de Mac door mensen met een visuele beperking mochten we weer twee nieuwe gasten verwelkomen. In deze intervisie bijeenkomst en op de fora zijn onderstaande vragen besproken.

Ervaringen met update naar macOS Sierra 10.12.3.

  • Braille:

    - Bij gebruik van de brailleleesregel Focus Blue verspringt de cursor soms in teksteditor. Andere leesregels lijken hier geen last van te hebben.
    - De knopjes boven de braillecellen werken niet goed samen met VoiceOver. Als je er op klikt, springt de cursor niet naar de juiste plek (of blijft soms zelfs staan waar hij eerder stond). Dit gebeurd o.a. in Teksteditor.
    - Als je met Cmd+tab wisselt tussen de openstaande programma’s kun je de namen van de programma’s wel horen, maar niet zien op de brailleleesregel. Dit kon voorheen wel.
  • Safari loopt nog niet geheel soepel. Het is wel beter dan voorheen.

Wij horen graag jullie ervaringen met bovengenoemde update. Mail ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of deel ze op ons forum.

N.b.: Eind maart komt de update voor macOS Sierra 10.12.4.

 

TIP > Heb je problemen met je Mac na het updaten?

Installeer dan de combo-update die hoort bij jouw systeem. De combo-update installeert niet alleen de nieuwe opties en bugfixes die bij de update horen, maar herinstalleert ook opnieuw de kernel extensions (hardware drivers), controleert de propertylists m.b.t. hardware en verwijderd oude cache bestanden. Dit zorgt er dus voor dat je een soort van schone update uitvoert. Vaak zitten de problemen in oude cache bestanden of in de kernel extensions die tijdens een update niet goed vervangen worden.

De combo-update kun je downloaden via de download pagina van Apple.

 

Probleem > In Mail leest VoiceOver direct binnenkomende nieuwe mail voor

Als VoiceOver automatisch een nieuwe mail gaat voorlezen, kun je op CTRL drukken. Hij stopt dan direct met voorlezen en je kunt verder gaan met waar je mee bezig was.

 

Hoe kun je het e-mailadres van de afzender van een mail lezen?

Wij zouden graag horen hoe dit op een eenvoudige manier kan. Weet jij het? Mail het dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vertel het op ons forum.

 

Hoe kun je het scherm in Teksteditor breder maken?

Dit doe je met CMD+Shift+W.

 

Hoe werkt Snelnavigatie?

In MacTalk 2 en MacTalk 6 hebben we dit uitgebreid besproken. Je leest de verslagen op: 

MacTalk 2: www.digi-visie.eu/mactalk/13-verslag-tweede-skypesessie.

MacTalk 6: www.digi-visie.eu/mactalk/32-verslag-mac-talk-6-6-mei.

 

TIP > In Safari kun je met Tab van item naar item springen

Je leest het antwoord in het verslag van MacTalk 4 op: http://www.digi-visie.eu/mactalk/25-verslag-mac-talk-no-4-8-april.

 

TIP > Safari vensters uitzetten

Bij het opstarten van Safari zie je schermvakjes met de laatst bezochte websites. Je krijgt previews te zien. Deze kun je uitzetten.

Open hiervoor Safari en druk op CMD+komma (=Voorkeuren). Ga naar het kopje ‘Algemeen’ en dan naar het Kopje ‘Open tabbladen’. Selecteer nu ‘Lege pagina’.

Je kunt ook kiezen voor ‘Open Safari met…’.

Bij ‘Open nieuw venster’ kun je ook aangeven dat dit een lege pagina moet zijn.

 

Hoe kom je in Safari in de adresbalk?

Dit doe je met CMD+L. Je kunt hier ook een zoekterm invoeren.

 

Hoe werkt downgraden op je Mac?

Om dit te kunnen doen, heb je een Time Machine back-up nodig. Appletips legt in het onderstaande artikel uit hoe je kunt downgraden.

Link: www.appletips.nl/macos-sierra-downgraden.

Waar vind je een lijst met VoiceOver-commando’s voor de Mac?

Een lijst met VoiceOver commando’s op categorie kun je opvragen met het toetscommando CTRL+Option+HH. Hier vind je o.a. algemene VoiceOver toetsen, navigeren in tekst bestanden, web, tabellen, audio, spraak etc. Er staan vast een aantal zaken tussen die je kunt gebruiken.

Een andere handige functie is de toetsenbordassistentie. Wanneer je deze activeert wordt bij elke toetsaanslag verteld welke functie hier achter zit. Dit geldt voor zowel VoiceOver commando’s als algemene systeemcommando’s van de Mac. Deze kun je starten met CTRL+Option+K, en met Escape verlaat je de modus weer.

 

Volgende MacTalk

 MacTalk 23 is op woensdag 26 april om 20.00 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

 

Aanvullende gegevens