Op 26 april was alweer onze 23e MacTalk. Hieronder de tips, trucs, en vragen en antwoorden uit deze skypesessie en van de fora.

Update naar macOS Sierra

Eind maart 2017 kwam de update naar macOS Sierra 10.12-4 beschikbaar. Hieronder lees je bevindingen van gebruikers van VoiceOver.

 • De batterijstatus wordt weer weergegeven in het menu ‘Extra’;
 • Brailleweergave: In o.a. Finder en Safari zegt de spraak andere dingen dan er in braille wordt weergegeven (de braille loopt dus niet goed mee). 

N.B.: Er zijn inmiddels al diverse public bèta’s van macOS Sierra 10.12.5 uitgekomen. Het zal dus niet meer lang duren voordat er weer een update komt.

 

Hoe kun je de melding dat er een MacOS update klaarstaat permanent verbergen?

Dit kan je doen in de App Store bij het tabblad ‘Updates’. Het is een beetje lastig om dit met VoiceOver voor elkaar te krijgen. Je moet daar de update selecteren die je wilt verbergen, druk daar op VO+Shift+M en kies vervolgens in het geopende submenu voor ‘Update verbergen’.

N.B.: Mocht je de update achteraf toch willen uitvoeren, doe dan het volgende:

 • Open de App Store;
 • Druk op CMD+F en typ het trefwoord (bijvoorbeeld: Sierra) in;
 • Selecteer macOS Sierra in de lijst en druk op VO+Shift+Pijl omlaag;
 • Ga met VO+Pijl rechts naar de download knop en selecteer deze. Volg dan de stappen voor het installatieproces.

TIP: Voor meer over het verbergen en zichtbaar maken van updates kun je kijken op: www.computertotaal.nl/artikelen/apple/handleiding-software-updates-voor-de-mac-die-je-niet-wilt-installeren-verbergen.

 

Artikel > Nieuwe installatie van Windows 10 Creators Update op Mac met Boot Camp

Voor een nieuwe installatie van Windows 10 Creators Update op een Apple Mac met Boot Camp, moet je eerst de Windows 10 Anniversary Update installeren en vervolgens een update naar de Windows 10 Creators Update uitvoeren. Je leest hier alles over op de volgende site: support.microsoft.com/nl-nl/help/4018812/new-install-of-windows-10-creators-update-on-mac-with-boot-camp.

 

Hoe verwijder je in Mail een mail die je aan het maken bent, maar toch niet wilt verzenden?

Als je een mail aan het schrijven bent en je wilt deze toch niet versturen en daarom verwijderen, druk je op CMD+W. Je krijgt dan de vraag wat je wilt doen: ‘Opslaan’, ‘Verwijderen’ of ‘Annuleren’. Mocht er onverhoopt toch een concept aangemaakt zijn van deze ongewilde mail, ga je naar de map ‘Concepten’ en ga in de lijst op de ongewilde mail staan en druk dan op Delete, Backspace of CMD+Backspace.

 

TIP > Het geluidsniveau extra nauwkeurig aanpassen op de MacBook

Wie in het bezit is van een MacBook en daarmee regelmatig muziek beluistert met een aangesloten hoofdtelefoon herkent het vast wel: bij het actief beluisteren van je favoriete tracks kan het prettig zijn om met enige regelmaat de sterkte van het volume omhoog of naar beneden aan te passen. Vaak is de stap tussen de volumewisselingen net iets te groot. Maar… er is een manier om met een simpele handeling het geluidsniveau zeer nauwkeurig bij te stellen. 

Hoe je dit kunt doen, lees je in de tip van Elwin Aarsman op onze site: www.digi-visie.eu/tipsentrucs/116-het-geluidsniveau-extra-nauwkeurig-aanpassen-op-de-macbook

 

Hoe kun je in Mail een mail opslaan op je schijf?

Dit kan met de toetscombinatie CMD+Shift+S.

 

Artikel > Help mijn Mac heeft geen Delete toets, zo activeer je hem

Mac gebruikers die onlangs afscheid hebben genomen van Windows hebben vaak een klein probleem in macOS. Veel gebruikers zijn namelijk opzoek naar de Delete toets. Waar is deze terug te vinden op een (draadloos) Mac toetsenbord? Op de volgende link vind je het antwoord: www.appletips.nl/help-mijn-mac-heeft-geen-delete-toets/.

 

Hoe kun je een bijlage van een mail in Mail lezen?

Je kunt met CMD+Y de snelle weergave openen van een bijlage.

Je moet dan op het betreffende bericht staan in de berichtenlijst (dus niet openen).

 

Artikel > macOS Sierra: Volgorde van een berichtenreeks (conversatie) aanpassen in Mail

Al enige tijd is het op de Mac en in iOS mogelijk om e-mailberichten van een bepaald persoon en onderwerp automatisch te groeperen. Deze functie heet ‘Berichtenreeks’.

Omdat alle e-mails van dit ‘gesprek' worden gegroepeerd kun je direct terug navigeren naar oudere e-mails en de gehele conversatie bekijken. Dit kan handig zijn, alleen heeft Apple sinds macOS Sierra enkele wijzigingen doorgevoerd. 

Je leest het artikel op: www.appletips.nl/conversatie-aanpassen-macos/.

 

Hoe kun je in Safari de voortgang van een download volgen?

Dit doe je in de knoppenbalk van Safari.

Met CMD+Option+L kun je de downloadvoorgang zien.

 

TIP > Numbers, Pages en Keynote nu voor iedereen gratis

iWork is de verzamelnaam van alle kantoorsoftware van Apple. Daaronder vallen de tekstverwerker Pages, de spreadsheet-app Numbers en de presentatie-app Keynote. Het zijn Apple’s tegenhangers van respectievelijk Microsoft Word, Excel en PowerPoint. Apple’s iWork-apps zijn tegenwoordig gratis te downloaden voor iedereen met een iPhone, iPad of Mac.

 

Hoe kun je bestanden in Teksteditor opslaan?

  • Druk CMD+S en voer de naam in van het bestand;
  • Ga met VO+Pijl rechts naar de navigatiekolom en kies daar de juiste map (bijvoorbeeld iCloud Drive). Deze open je met interacten en uiteindelijk moet je het interacten weer beëindigen als je de juiste map hebt gekozen.
  • Ga met VO+Pijl rechts een paar tabjes opzij. Bij ‘Structuur’ kies je vervolgens in welke map je het bestand wilt opslaan.
  • Ga naar de knop ‘Bewaar’.

 

TIP > Spotlight zoekresultaten verfijnen

Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en kies dan voor ‘Spotlight’. Klik op het tabblad ‘Zoekresultaten’. Je kunt daar aangeven wat er door Spotlight wordt getoond bij de zoekresultaten. Dus bijvoorbeeld ‘Activiteiten en herinneringen’, ‘Afbeeldingen’, ‘Bladwijzers en geschiedenis’, ‘Lettertypes’ en ‘E-mails en berichten’.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 24 is op woensdag 28 juni om 20.00 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

 

Volgende OfficeTalk

Steeds meer bedrijven stappen over naar nieuwere versies van Windows en Office. Samenwerken aan (online) documenten is hierbij iets dat in populariteit toeneemt en waar meer en meer gebruik van wordt gemaakt binnen bedrijven. Voor mensen zonder visuele beperking kan het een behoorlijke stap zijn om vertrouwd te raken met deze omgevingen en je weg erin te vinden. Laat staan wanneer je gebruik maakt van schermleessoftware. Je zou kunnen zeggen dat Nederland zich wat het Online werken betreft in een transitiefase bevindt. Ook gebruikers van schermleesprogramma’s zullen hun weg moeten gaan vinden in de nieuwe manier van werken. 

OfficeTalk 6 is op woensdag 7 juni om 20.00 uur. Iedereen is welkom. 

Op http://digi-visie.eu/officetalk lees je alles over deze digitale bijeenkomst en vind je de oude verslagen.

 

 

Aanvullende gegevens