Op de laatste woensdagavond van december 2017 hebben we via Skype al weer onze 26ste MacTalk gehouden. Hieronder lees je alle vragen die voorbij zijn gekomen tijdens deze bijeenkomst en op de fora.

Ervaringen met macOS High Sierra 10.13.2 

Er zijn voordelen. Je kunt meerdere stemmen in verschillende talen instellen via de sneltoets CTRL+Option+CMD+Shift. Ga met Pijl Links naar ‘Stemmen’. VoiceOver kan dan automatisch van taal wisselen als je op bijvoorbeeld Safari op teksten komt die in een andere taal zijn geschreven.

Er zijn verder een paar vervelende nevenwerkingen bij VoiceOver. Namelijk:

 • Finder: Bij het wisselen tussen de verschillende Finder-vensters met CMD+Accent zegt VoiceOver steeds ‘Blader door vensters’ en dan pas de map waar je op staat. 
 • Finder: Op de brailleleesregel zie je in kolomweergave vaak de tekst ‘Afbeelding’ staan. Dit kan je oplossen door de weergave op ‘Lijstweergave’ te zetten met (CMD+2). 

 

Wat is de sneltoets voor Siri?

Je roept Siri op door CMD+spatie ingedrukt te houden.

 

Probleem > Op Mac Mini kun je wel de nieuwe vrouwen Siri-stem zien, maar niet activeren

Weet je hier een oplossing voor? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hoe kun je schermen op de Mac maximaliseren?

Dit doe je met de sneltoets CMD+CTRL+F (=schermvullende weergave).

 

TIP > Zelf een sneltoets instellen om de spraak aan/uit te zetten op de Mac

 • Open het VoiceOver Programma en ga naar de rubriek ‘Commando’s’ en vervolgens naar het tabblad ‘Toetsenbord’;
 • Je krijgt nu een lijst met de reeds gebruikte sneltoetsen;
 • Activeer de knop ‘Voeg toe’;
 • Typ een letter in die je als sneltoets wilt gebruiken (als je een letter typt die al in gebruik is in een sneltoets zal die automatisch geweigerd worden);
 • Kies nu in het bijhorende menu de optie ‘Audio’ en vervolgens de optie ‘Spraak aan/uit’;
 • Zorg er voor dat het vinkje ‘Schakel toetsenbordcommando’s in’ is aangevinkt;
 • In het menu ‘Gebruik’ kies je de speciale toets die je wilt gebruiken voor al je sneltoetsen (keuze uit rechter Option, linker Option of beide).

N.B.: Gebruikers met een brailleleesregel kunnen de spraak ook uitzetten door de punten 1, 3 en 4 tegelijk in te drukken op het brailletoetsenbord. De spraak is bovendien uit te zetten door dubbel te tikken met drie vingers op het trackpad.

 

TIP > Donkere kleuren op de Mac inschakelen

Apple biedt je de mogelijkheid om in macOS donkere kleuren te gebruiken. Deze ‘Dark Mode’ zorgt ervoor dat de transparante menubalk en het dock donker worden, zodat ze gemakkelijker te lezen zijn. Deze tip van iCulture legt uit hoe je de donkere modus inschakelt.

 • Ga naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Algemeen';
 • Vink het aankruisvakje 'Gebruik donkere menubalk en donker Dock' aan;
 • Sluit het venster.

De menubalken en de dock zullen nu niet langer lichtgrijs en transparant, maar donker zijn. Ook bij menu’s die openklappen is de achtergrond nu een stuk donkerder, waardoor teksten beter leesbaar zijn. Zwarte teksten worden wit. Vind je dit nog steeds niet goed leesbaar, experimenteer dan eens met de optie 'Gebruik indien beschikbaar anti-aliasing voor lcd'. Je vindt deze optie helemaal onderaan in 'Systeemvoorkeuren' > 'Algemeen'. De letters zullen dan iets dunner worden weergegeven, ook in schermteksten van apps. Zwarte teksten op een witte ondergrond zullen ook iets minder vet worden weergegeven.

Bij apps van Apple wordt de menubalk voortaan in de donkere kleuren weergegeven, maar dat geldt niet voor apps van externe partijen. Bij apps die van zichzelf al een donkere menubalk hebben, zul je een lichte gloed langs de onderrand zien. 

EXTRA TIP: Wil je dat macOS er minder of meer kleurrijk uitziet, dan kun je ook nog in 'Systeemvoorkeuren' > 'Algemeen' de weergave van blauwe knoppen, menu’s en vensters omzetten naar antracietgrijs of juist bij 'Markeringskleur' de standaard lichtblauwe markeringskleur vervangen door een zuurstokkleur, bijvoorbeeld roze of groen.

 

App > Automatisch donkere menu’s inschakelen met f.lux

Met de app f.lux voor Mac kun je zorgen dat de donkere schermmodus automatisch aangaat bij zonsondergang. F.lux past de kleuren van het Mac-scherm automatisch aan, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Na installatie geef je aan dat 'Dark Mode' automatisch ingeschakeld moet worden zodra de zon onder gaat.

 

Ter info > Nieuwe iMac Pro op de markt

De nieuwe iMac Pro is vanaf half december te bestellen in de Apple Store voor een vanaf prijs van € 5499,-. Dit betreft een ongekend snelle versie van de iMac in exclusieve space grey uitvoering.

Het instapmodel heeft een 8 core Intel Xeon cpu op 3.2ghz, 32gb ram op 2600mhz, 1tb ssd en AMD Vega 56 8gb videocard. Verder zijn o.a. het koelsysteem en de luidsprekers verbeterd. Het uiterlijk is voor de rest gelijk aan de normale iMac’s.

 

Hoe voeg je radiostations toe in iTunes op de Mac?

Om af te stemmen op internetstations doe je het volgende:

 • Kies ‘Muziek’ uit het venstermenu (links boven);
 • Klik op ‘Bibliotheek’; 
 • Selecteer ‘Internetradio’ in de navigatiekolom aan de linkerkant.
  Als je ‘Internetradio’ niet ziet, kies je ‘Wijzig’ (naast ‘Bibliotheek’ in de navigatiekolom). Schakel het aankruisvakje ‘Internetradio’ in en klik vervolgens op ‘Gereed’;
 • Klik op het driehoekje naast het muziekgenre dat je wilt beluisteren om de beschikbare stations te tonen;
 • Als je wilt afstemmen op een station, klik je dubbel op het station.
  Als je een inbelmodem gebruikt voor de internetverbinding, kun je het best afstemmen op een station met een bitsnelheid die lager is dan 48 kbps. Om de bitsnelheid van een station weer te geven, selecteer je het station en kies je ‘Wijzig’ > ‘Info nummer’.

Om af te stemmen op een internetuitzending doe je het volgende:

Als je de exacte URL hebt voor een internetuitzending of audiobestand, kan iTunes er rechtstreeks mee verbinden.

 • Kies ‘Archief’ en ga dan naar ‘Open stream’;
 • Geef de volledige URL op van de uitzending of het bestand waar je naar wilt luisteren.
  Belangrijk: Zorg ervoor dat je ook het voorvoegsel http:// of https:// opgeeft.

 

Probleem > Na update van Skype op Mac werkt Skype niet meer goed

Het is o.a. niet meer mogelijk om met VoiceOver gesprekken samen te voegen voor een vergadergesprek. Ook is de lijst met online contacten niet meer vindbaar.

Mocht je hier een oplossing voor weten, mail die dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe zet je het trackpad aan/uit?

Met VO+rotor draai naar links zet je hem uit en met VO+roter draai naar rechts doe je hem aan.

 

Hoe kun je op de leesregel zien of een tekst Vet/cursief/onderstreept is?

Dit stel je in door te drukken op VO+F8. Ga met Pijl Omlaag naar “Braille” en kies voor het tabblad ‘Leesregels’ en klik dan op ‘Lay-out’.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 27 is op woensdag 28 februari 2018 om 20.00 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

Aanvullende gegevens