Op 28 februari was alweer onze 27e MacTalk. We mochten weer een nieuweling op het vlak van de Mac verwelkomen. Hieronder lees je alle vragen, antwoorden, tips en trucs uit deze bijeenkomst en van de fora.

Hoe kun je radio streamen via de Mac?

Radio streamen met Safari gaat vaak niet, maar het lukt wel met Google Chrome.

In ons verslag van MacTalk 27 lees je meer tips over het luisteren van radio op de Mac. Je vindt het verslag op: http://digi-visie.eu/mactalk/132-verslag-mac-talk-26-27-december-2017

 

Hoe kun je langere pdf-bestanden op de Mac lezen?

VoiceOver stopt met het voorlezen na de eerste pagina. Je moet zelf naar de volgende pagina gaan. Wanneer je in de ‘Voorvertoning’ applicatie een pdf-bestand opent is het mogelijk om onmiddellijk een gewenste pagina weer te geven. Open hiervoor het pdf-bestand in ‘Voorvertoning’, klik vervolgens in de menubalk op ‘Ga naar pagina’ of gebruik de toetscombinatie CMD+Option+G en voer de gewenste pagina in. Klik op OK en de gewenste pagina wordt weergegeven.

 

Probleem > Lezen en bewerken van tabellen in Word/Safari

In Numbers lukt dit wel. Mocht je tips hebben voor het lezen en bewerken van tabellen in o.a. Word laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ervaringen gezocht > Sonos en Philips Hue software op de Mac

Mocht je hier ervaring mee hebben dan horen wij dat graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe kun je de liniaal in Teksteditor uitzetten?

Ga in Teksteditor naar ‘Voorkeuren’ en kies voor het tabblad ‘Nieuw document’. Ga met Shift+Tab naar het aankruisvakje ‘Toon liniaal’ en zet dit uit.

 

Hoe kun je kop- en voetteksten uitzetten in Pages?

LET OP: Als je kop- of voetteksten uitschakelt, wordt alle inhoud in kop- en voetteksten in het gehele document verwijderd.

 • Klik op de tab 'Document' in de navigatiekolom 'Document'.
 • Schakel het aankruisvakje 'Koptekst' of 'Voettekst' uit.

Als je je bedenkt, druk je op CMD+Z om de verwijderde tekst terug te halen. Je kunt de verwijderde tekst niet terughalen door het aankruisvakje weer in te schakelen.

 

Probleem > VoiceOver uitspraak in laatste versie van macOS High Sierra

De stem Clair spreekt bepaalde woorden verkeerd uit (bijvoorbeeld: Finder). Herkent iemand dit? Is hier iets aan te doen? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe open je een bijlage in Mail?

Dit is besproken in MacTalk 25. Je leest het verslag op: www.digi-visie.eu/mactalk/129-verslag-mac-talk-25-20-september-2017.

Op de site www.horenhoehetwerkt.com kun je een podcast over dit onderwerp beluisteren. Klik op de link ‘De academy’ en kies dan voor ‘Mac’. Daar staan diverse podcasts over gebruik van de Mac met VoiceOver.

 

Hoe kun je tekst selecteren op de Mac?

 • CMD+A = Alle onderdelen selecteren.
 • CMD+Shift+Pijl Omhoog = De tekst tussen het invoegpunt en het begin van het document selecteren.
 • CMD+Shift+Pijl Omlaag = De tekst tussen het invoegpunt en het einde van het document selecteren.
 • CMD+Shift+Pijl Links = De tekst tussen het invoegpunt en het begin van de huidige regel selecteren.
 • CMD+Shift+Pijl Rechts = De tekst tussen het invoegpunt en het einde van de huidige regel selecteren.
 • Shift+Pijl Omhoog = De tekstselectie uitbreiden naar het dichtstbijzijnde teken op dezelfde horizontale positie in de vorige regel.
 • Shift+Pijl Omlaag = De tekstselectie uitbreiden naar het dichtstbijzijnde teken op dezelfde horizontale positie in de volgende regel.
 • Shift+Pijl Links = De tekstselectie met één teken naar links uitbreiden.
 • Shift+Pijl Rechts = De tekstselectie met één teken naar rechts uitbreiden.
 • Shift+Option+Pijl Omhoog = De tekstselectie naar het begin van de huidige alinea uitbreiden, vervolgens naar het begin van de vorige alinea indien opnieuw ingedrukt.
 • Shift+Option+Pijl Omlaag = De tekstselectie naar het einde van de huidige alinea uitbreiden, vervolgens naar het einde van de volgende alinea indien opnieuw ingedrukt. 
 • Shift+Option+Pijl Links = De tekstselectie naar het begin van het huidige woord uitbreiden, vervolgens naar het begin van het vorige woord indien opnieuw ingedrukt.
 • Shift+Option+Pijl Rechts = De tekstselectie naar het einde van het huidige woord uitbreiden, vervolgens naar het einde van het volgende woord indien opnieuw ingedrukt

 

Probleem > Safari blijft op grote websites hangen en geeft de melding ‘Bezig,

Dit is een probleem dat we eerder hebben gehoord. Een oplossing kan zijn om het scherm te maximaliseren met CTRL+CMD+f (=scherm vullende weergave).

 

Hoe stel je audiodocking in op de Mac?

Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’, ‘Toegankelijkheid’, ‘Voice-Over’ en kies dan voor ‘Geluid’. Haal dan het vinkje weg bij ‘Schakel audiodocking in’.

 

Hoe schakel je de braille viewer in op de Mac?

Je vindt deze optie in het VoiceOver programma. Open deze, ga met Pijl Omlaag naar ‘Visueel’, selecteer hier vervolgens het tabblad ‘Panelen en menu’s’ en kies in het uitrolmenu achter ‘Toon braillepaneel’ voor ‘Aan’. Meteen daarna is het Braillepaneel actief: zowel de tekst als de cellen worden nu visueel weergegeven op je scherm.

 

TIP > Zo plaats je mappen altijd bovenaan in de Finder op de Mac 

Finder heeft allerlei weergaveopties. Zo bekijk je je bestanden in een raster of in één of meerdere kolommen. Bij de laatste twee genoemde weergaven kun je het zo instellen, dat mappen altijd bovenaan gesorteerd worden. Dat betekent dat Finder eerst alle mappen op alfabetische volgorde plaatst en pas daarna alle losse documenten gesorteerd worden. Je stelt dit eenvoudig in. Open Finder en ga naar ‘Voorkeuren’. Ga naar het kopje Geavanceerd en vink de optie ‘Plaats mappen bovenaan bij sorteren op naam’ aan.

Deze instelling werkt op elke locatie in Finder, dus ook bij mappen in mappen. De enige voorwaarde is dat je gebruik moet maken van de lijstweergave met kolommen.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 28 is op woensdag 11 april 2018 om 20.00 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

 

Aanvullende gegevens