VoiceOver hulpprogrammaWe hebben alweer onze 30e MacTalk gehouden. Ook deze keer waren er een paar nieuwelingen bij. Hieronder alles wat er tijdens de bijeenkomst en op de fora is besproken.

Ervaringen met macOS Mojave

 • Het updatevenster zit niet meer in de App Store, maar in ‘Over deze Mac’, tabblad ‘Update’, ‘Software updates’ en dan gaat hij zoeken naar updates. Daar zijn diverse opties.
 • De knop ‘Werk mijn Mac automatisch bij’ staat standaard aan.
 • De knop ‘Geavanceerd’ kun je openen met VO+Spatie. Daar kun je uitgebreidere dingen instellen. Bij het kopje ‘Automatische updates’ kun je de volgende opties aanzetten: ’Zoek naar update’, ‘Download nieuwe zodra beschikbaar’, ‘Installeer macOS updates’, ‘Installeer programma updates uit de App Store’. Deze staan automatisch allemaal aan.
  Daaronder staat ook nog ‘Installeer systeembestanden en beveiligingsupdates’. 
 • App Store: Voorheen had je tabbladen in de App Store. Nu is dat nog zo, maar het is anders ingedeeld.
  - CMD+1 = Ontdekken
  - CMD+2 = Creëren
  - CMD+3 = Werken
  - CMD+4 = Spelen
  - CMD+5 = Ontwikkelen
  - CMD+6 = Categorieën
  - CMD+7 = Updates
 • Mojave maakt een bewegend scherm. Dit staat automatisch ingesteld, maar je kunt het uitzetten via ‘Systeemvoorkeuren’.

 

Wat is het verschil tussen een update en een upgrade?

Er is een groot verschil tussen een update en een upgrade: Een update wordt meestal uitgebracht om ontoelaatbare tekortkomingen, zoals bugs (programmeerfoutjes) of beveiligingsrisico's te herstellen of om een klein deel van het programma te wijzigen. Een upgrade brengt meestal grotere veranderingen met zich mee, zoals volledig nieuwe functionaliteit, een nieuwe gebruikers interface, enz. 

Updates zijn meestal te herkennen aan het feit dat het tweede getal van het versienummer met 1 verhoogd wordt. Bijvoorbeeld van 1.1 naar 1.2 of van 1.12 naar 1.13 Bij een upgrade verhoogt normaal het eerste getal van het versienummer en wordt het tweede getal terug op 0 gezet. Bijvoorbeeld van 1.5 naar 2.0. 

 

Hoe kun je met de dvd-speler op de Mac springen naar een vorige/volgende aflevering van een serie?

Bij VO+M staan de afspeelregelaars. 

 

Hoe kun je de liniaal in Teksteditor uitzetten?

Zie hiervoor het verslag van onze 27e MacTalk.

 

Waar vind je de microfooninstellingen van Skype op je Mac?

In de nieuwste Skype-versie: Apple menu, een keer pijl naar rechts, twee keer pijl naar beneden naar ‘Audio en video instellingen’ dan met tab er door heen. Bij ‘microfoon’ kun je met spatiebalk selecteren. 

Het kan ook via de Mac zelf: ‘Systeemvoorkeuren’, tabben naar ‘Geluid’ en dan spatie. Daar vind je drie tabbladen ‘Geluidseffecten’, ‘Invoer’ en ‘Uitvoer’.

 

Hoe werkt serie op de Mac?

Dit lees je in het verslag van de 19e MacTalk. 

 

Hoe maak je een nieuw agenda item op de Mac?

Zet snelnavigatie uit en druk op CMD+N (=nieuwe snelle activiteit). Typ nu de naam, locatie, datum en tijd in het veld waar je in staat. Met twee keer enter sla je de afspraak op en met een keer enter kun je nog andere opties instellen.

 

Hoe kun je pdf-bestanden lezen op de Mac?

Zie hiervoor het verslag van onze 27e MacTalk. 

 

Hoe kun je verwijderde bestande terug halen?

Ga naar Dock en ga daar naar ‘Prullenbak’. Activeer deze met VO-spatie. Zoek dan je bestand. Druk dan op VO+Shift+M en kies voor de optie ‘Zet terug’. 

 

TIP > Mac ontgrendelen met je Apple Watch

Het is alleen mogelijk met:

 • Een Mac uit midden 2013 of nieuwer met macOS Sierra of nieuwer
 • Een Apple Watch met watchOS 3 of nieuwer
 • Een iPhone 5 of nieuwer met iOS 10 of nieuwer
 • Tweefactorauthenticatie op je Apple ID
 • iCloud-account

Als je aan alle bovenstaande eisen voldoet, kun je deze functie inschakelen. Je vindt dit bij 'Systeemvoorkeuren' > 'Beveiliging en privacy' > 'Algemeen'. Als je op alle apparaten ingelogd bent met hetzelfde iCloud-account, vind je hier de optie 'Sta toe dat je Mac wordt ontgrendeld door je Apple Watch'. Vink deze optie aan en vul het wachtwoord van je Mac in.

Zodra je je Mac uit de sluimerstand haalt, verschijnt nu automatisch op het scherm dat de Mac ontgrendeld wordt met je Apple Watch. Bovendien krijg je op je horloge een melding dat deze je Mac ontgrendeld heeft. Het automatisch ontgrendelen geldt overigens alleen als je je Mac ontgrendelt vanuit de sluimerstand en niet bij een volledige herstart.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 31 is op woensdag 2 januari 2019 om 20.00 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

 

Aanvullende gegevens