Op 6 november 2019 hadden we een MacTalk. Hieronder alle nieuwtjes en tips uit deze bijeenkomst en alle Mac gerelateerde informatie uit de fora.

Ervaringen met macOS catelina 10.15.1

Voordelen:

  • Podcast app synchroniseerd goed met iPhone. Je kunt heel makkelijk via de mac doorluisteren naar een podcast waar je op je iPhone mee bent begonnen.
  • iPhone synchrroniseren met Finder gaat ook heel goed.
  • Berichtencentrum is veel overzichtelijker. Lijkt meer op dat op de iPhone. 

Nadelen:

  • Navigatie in de App Store loopt niet lekker.
  • Voice-Over-instellingen lijken bij sommige mensen automatisch veranderd te zijn. O.a. in Mail. Let op: De Mac kan tijdens het updaten vragen of je je VoiceOver-instellingen wilt meenemen. Je kunt in VoiceOver je instellingen exporteren en importeren. Handig om een kopie van je instellingen ergens te bewaren.
    Kijk ook bij onze site bij audiodemo’s voor een demonstratie.

 

Probleem > Spraak komt niet meer door via bluetooth apparaat

Tijdens het luisteren via een extra apparaat valt soms de spraak van VoiCeOver weg. De oplossing is voiceover even uit en dan weer aan te zetten.

 

Hoe kun je de VoiceOver-spraak uitzetten?

Dit doe je door op het trackpad drie keer te tikken met twee vingers.

 

Probleem > Trage Mac

Om een diagnose te stellen kun je kijken in ‘Activiteitenweergave’. Deze kun je vinden onder ‘Hulpprogramma’s’. Hier zie je de actuele belasting van je ram-geheugen, processor en dergelijke. Kijk ook eens welke programma’s er automatisch worden opgestart die je niet dagelijks gebruikt. Dit kun je heel eenvoudig bekijken met VO+MM en met VO+Pijl links/rechts door de lijst van het menu ‘Extra’s’ te lopen. 

Een andere optie is de app CleanMyMac. Een programma dat de condities van je Mac continu monitort en je op gezette tijden advies geeft. Maar vooral de restjes van verwijderde programma’s/apps opruimt. Deze app kost wel geld, maar om te kijken of het wat voor je is, kun je ook een trial downloaden en later alsnog eventueel overgaan tot aankoop hiervan.

 

Hoe kan je op de Mac instellen dat VoiceOver vertelt wat je typt?

Dat kan via het VO hulpprogramma. Ga naar ‘Detail niveau’ en kies dan het Tabblad ‘Tekst’. Kies dan ‘Spreek uit’ bij de gewenste optie.

 

Hoe verwijder je een map van de Mac?

Ga op de map staan en druk de toetsen cmd+backspace. Dan wordt de map verplaatst naar de prullenmand.

 

Hoe kun je in Pages zien hoeveel woorden er in een document staan?

Wanneer je in het te bewerken document staat, druk je op cnd+Shift+W. Om het aantal woorden vervolgens met VoiceOver uit te kunnen lezen, druk je twee keer CTRL+Option+Shift+Pijl omhoog. Je kun nu met CTRL+Option+pijl links/rechts enkele opties uitlezen, waaronder het aantal woorden in de tekst. Let op: Dit is een dropdown menu en kan bijv. ook het aantal pagina’s, alinea, tekens etc weergeven.

Helaas blijkt dit vreemde genoeg bij iedereen zo te werken.

 

Hoe wissel je snel tussen verschillende stemmen in VoiceOver?

Dit kan met CTRL+Option+CMD+Shift en ga dan met pijl links naar ‘Stemmen’.

 

Hoe kun je op de Mac instellen wat je wel/niet ziet op je brailleleesregel?

Ga naar ‘Voice Over Hulpprogramma’, ‘Categorie’, ‘Detailniveau’ en kies dan voor het tabblad ‘Braille’.

 

Hoe maak je accentletters op de Mac?

Houdt de letter die je een accent wilt geven ingedrukt. Wil je bijvoorbeeld een streepje op de e (accent aigu of accent grave), dan houd je de E langer ingedrukt. Er verschijnt dan een pop-up met de opties van een accent. Vervolgens toets je – terwijl je de E ingedrukt houdt – het bijbehorende nummer in. Klikken op het accentteken kan ook.

 

Hoe verplaats je een bestand op de Mac?

Ga op het bestand staan dat verplaatst moet worden. Kopiëer het dan met cmd+C. Ga naar waar je het bestand wilt hebben. Druk dan tegelijkertijd op option+cmd+V.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 34 is op woensdag 1 april 2020 om 20.00 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

Aanvullende gegevens