Onze online digi-Visie bijeenkomsten kunnen gelukkig, ondanks alle Corona-maatregelen, gewoon door gaan. Op 1 april 2020 hadden we weer een bijeenkomst via Skype. Hieronder is te lezen welke vragen, tips en problemen we hebben besproken tijdens deze sessie en op het forum.

Ervaringen met macOS Catalina 10.15.4

Voordeel:

  • Wisselen tussen VoiceOver stemmen gaat veel sneller. Dit doe je met CMD+Option+CTRL+Shift.

Nadelen:

  • Bepaalde woorden spreekt VoiceOver vreemd uit.
  • Via de link naar een app in de mails van iCulture lukt het niet meer om de downloadknop te vinden. 

 

TIP > AppleVis

Een Engelstalige website waarop veel informatie is te vinden over Apple in combinatie met VoiceOver een Zoom. Ze zijn ook te vinden via Facebook.

Site: www,applevis.com

 

TIP > Privacy in Safari 13.1 blokkeert third-party cookies

Het voordeel is dat je niet meer makkelijk gevolgd kan worden. Ze kunnen dus niet meer je browsergeschiedenis volgen. Je krijgt dan bijvoorbeeld niet meer dat als je op google iets hebt opgezocht over vakanties op Nu.nl advertenties over vakanties.

Dit kun je instellen in Safari bij ‘Voorkeuren’, ‘Privacy’ en Vink dan de optie ‘Voorkom volgen door gekoppelde sites’ aan. Hier vind je ook andere interessante opties.

 

Ervaringen > Universele aankopen Mac (=Universal Purchase) 

Appbouwers krijgen met de laatste versies op de macOS en iOS de mogelijkheid om apps voor beide platforms geschikt te maken. Je hoeft de app dan maar een keer aan te schaffen. Dit kan voordelen hebben voor de toegankelijkheid. Heeft iemand hier al ervaring mee? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

TIP > Macbook en Apple Watch

Met een Apple Watch is het mogelijk om je Macbook snel te ontgrendelen. 

 

Probleem > Macbook wordt heel warm

Kijk in de ‘Activiteitenweergave’. Je kunt deze zoeken via F4. Je ziet hier alle processen. Bij het tabblad ‘CPU’ kun je precies zien wat het meest processorruimte gebruikt.

Om de Mac te laten afkoelen kun je de volgende tips ook nog gebruiken:

  • Zet VoiceOver voor een minuut uit en dan weer aan.

Zet de Mac uit en start hem dan weer op.

 

Gezocht > Ervaringen met Microsoft Teams op de Mac

Microsoft Teams is een programma van Microsoft om mee te chatten, audio- en videogesprekken te voeren en bestanden te delen. Het is een app die heel erg op een browser lijkt. Het heeft wel koppen, maar werkt niet makkelijk. Wij als Digi-Visie team hebben hier geen ervaring mee. Werk jij met Microsoft Teams op de Mac? Laat ons jouw ervaringen weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe kan ik bestanden delen met mijn Windows pc?

Dit kan gewoon via iCloud. Je kunt iCloud installeren op de Windows pc. De bestanden zijn dan te benaderen via Windows Verkenner. In de boomstructuur met alle hoofdmappen staat dan een map iCloud.

 

TIP > iCloud mappen delen

Sinds de laatste macOs versie is het mogelijk iCloud mappen te delen met andere Apple gebruikers. Dit is dus vergelijkbaar met Dropbox. Je kunt bijvoorbeeld een map delen vanaf je bureaublad. Ga

Ga op de map staan en druk op VO+Shift+MM en ga met pijl omlaag naar ‘Deel’. Druk dan op ‘Voeg personen toe’ en kies met wie je de map wilt delen. Je krijgt dan de mogelijkheid om een uitnodiging te sturen. Dit kan via e-mail, een bericht of AirDrop. Je kunt er ook voor kiezen de link te kopiëren, zodat je hem op een andere manier kunt delen. Druk hierna op de knop ‘Deel’.

Let op: Het werk alleen tussen Apple gebruikers en apparaten. Helaas kun je mappen nog niet delen met bijvoorbeeld een Windows pc. Ook niet als die persoon gebruikt maakt van iCloud op de Windows pc.

 

Met welke toetsencombinatie kun je de laatst uitgesproken tekst kopiëren?

Dit kan met VO+Shit+C. 

 

Hoe kun je op de Mac zien hoeveel ruimte apps en bestanden kosten?

Met CMD+Shit+A krijg je inzicht in bestandsgrote en wanneer bestanden voor het laatst bijgewerkt zijn. Je kunt ook kijken bij ‘Over deze Mac’, ‘Opslag’ en dan ‘Beheren’. Hier zie je per categorie hoeveel je gebruikt.

 

Hoe kun je documenten verwijderen uit Finder op de Mac?

Dit kan met CMD+Backspace. Het bestand komt dan in de prullenbak terecht.

 

Hoe kun je de downloadbalk in Safari zien?

Dit kan met CMD+Option+L.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 35 is in oktober 2020. De precieze datum volgt nog. Houdt hiervoor onze website, Facebook of forum in de gaten. Als je mee wilt doen, stuur dan alvast een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

Aanvullende gegevens