Op 25 maart was al weer onze derde Skypesessie over het gebruik van de Mac door mensen met een visuele beperking. We waren deze keer met ongeveer acht deelnemers. We hebben wederom veel kennis gedeeld. Hieronder lees je de besproken tips, vragen en oplossingen.

 

Hoe zoek je naar bestandsextensies op de Mac? (openstaande vraag uit bijeenkomst 2)

Als je bijvoorbeeld een mp3 wilt zoeken op je Mac type je een zoekterm in Spotlicht (=cmd+spatiebalk). Na de naam/zoekterm doe je een spatie en dan type je de bestandsextensie (bijvoorbeeld .mp3 of .doc). Je zou dus bijvoorbeeld kunnen zoeken op 'podcast .mp3' dan krijg je een lijst met alle bestanden die het woord 'podcast' in de bestandsnaam hebben en die als bestandsextensie.mp3 hebben.

 

Hoe kun je met Pages een automatische inhoudsopgave genereren? (openstaande vraag uit bijeenkomst 2)

Op http://www.pumbo.nl/leercentrum/boek/inhoudsopgave-maken/apple-pages staat een uitleg over hoe je dit met de muis kunt doen. We zijn benieuwd of het ook zonder muis kan. We horen het graag!

 

Tips voor de Trackpad

Soms wordt tijdens het gebruikt van de trackpad automatisch Launchpad geopend.

 • Launchpad = Met Launchpad kun je programma’s vinden, ordenen en gemakkelijk openen. Je kunt hierbij switchen tussen bureaubladen. Je opent Launchpad o.a. door je duim en drie vinger samen te knijpen op het Trackpad.
 • Trackpad = Hierop kun je alle VoiceOver bewegingen uitvoeren voor de Mac. In de MacBook zit standaard een trackpad. Voor een Mac Mini, iMac en Mac Pro moet je deze los aanschaffen.

Je kunt instellen dat Launchpad niet meer aan gaat door bewegingen op het Trackpad. Dit doe je bij 'Systeemvoorkeuren' en dan 'Launchpad' of bij 'Trackpad Voorkeuren'.
Het is leuk om eens rond te kijken in de Trackpad Commando's. Je kunt daar o.a. aanpassen hoe gevoelig je Trackpad reageert.

 

Hoe maak je een Back-up met Time Machine? (aanvulling op bijeenkomst 2)

Bij 'Apple voorkeuren' heb je Time Machine staan. In Time Machine kun je o.a. kiezen of je Mac (automatisch) een back-up maakt op een externe harde schijf. Je kunt ook kiezen hoe vaak hij de back-up maakt.

Als je een back-up wilt maken met Time Machine, moet je instellen op welke schijf hij dat moet gaan doen.

Wanneer je een externe harde schijf koopt dan is deze in de meeste gevallen in de fabriek geformatteerd in de structuur FAT 32 of NTFS. Deze bestandsindeling is vooral geschikt voor een Windows computer.

 • Fat 32: Je Mac kan op zich wel uit de voeten met de FAT 32 bestandsindeling, maar de problemen gaan ontstaan wanneer je bestanden groter dan 4 GB naar de externe schijf wilt kopiëren (zoals een film). Dan krijgt je een ‘error code ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /0’.
 • NTFS: Mac gebruikers kunnen wel lezen vanaf een NTFS geformatteerde schijf, ze kunnen er echter niet naar wegschrijven. NTFS is dus niet echt geschikt voor Mac gebruikers. Wanneer je de externe schijf alleen gebruikt op je Mac, dan is het beter om de schijf te formatteren volgens de structuur Mac OS Uitgebreid (Journaled). (lep op: Je harde schijf is dan niet meer geschikt voor Windows!)

Het kan dus zijn dat je je harde schijf eerst moet formatteren voor je hem voor je Mac kunt gebruiken. Je gaat hiervoor naar 'Hulpprogramma's' en dan naar 'Schijfhulpprogramma's'. Kies voor het tabblad Wissen. Kies bij Structuur voor Mac OS Uitgebreid (Journaled). Geef de schijf een naam en klik op Wissen. Na enige tijd verschijnt er een pictogram op je bureaublad van de nieuwe harde schijf. Na beëindiging van het proces wordt gevraagd of je de harde schijf wilt gaan gebruiken als Back-up schijf in samenwerking met Time Machine.

 

Voor het formatteren van een USB stick of externe harde schijf voor gebruik voor Mac en Windows heb je twee mogelijkheden:

 • ExFAT: deze indeling werkt (lezen en schrijven) alleen onder de meest recente besturingssystemen van Windows (vanaf Windows Vista met Service Pack 1) en Mac Os X (vanaf versie 10.6.5 (Snow Leopard).
  Je kunt bestanden opslaan die groter zijn dan 4 GB.
 • MS-DOS(FAT): deze indeling werkt (lezen en schrijven) onder alle besturingssystemen van Windows en Mac Os X.
  Je kunt bestanden opslaan met een maximale grootte tot 4 GB.

Sluit de USB stick aan en start 'Schijfhulpprogramma'. Kies je USB stick en kies bij Structuur: MS-DOS(FAT) of ExFAT en klik daarna op Wis…

 

Als het formatteren niet lukt dan moet je de schijf eerst partitioneren en formatteren in de gewenste structuur onder het tabblad Partitioneren.

 

Hoe verwijder je een USB stick op de juiste manier uit een Mac?

 1. Ga met VO+shift+D naar het Bureaublad;
 2. Open met VO+shift+m het contextmenu;
 3. Ga met pijl omlaag naar 'Verwijderen'.

Het kan ook met cmd+e (=Drive verwijderen).

Een andere handige sneltoets is cmd+shift+c. Hiermee zie je alle drives.

 

Tip: Zet je schermhelderheid en toetsenbord verlichten op 0%

Dit is heel handig om je batterij te sparen.

Je past je beeldscherm helderheid aan in:

 1. Ga naar 'Systeemvoorkeuren';
 2. Kies voor “Beeldschermen” en ga naar het tabblad “Beeldscherm”;
 3. In dit scherm zijn de opties voor het beeldscherm aan te passen, waaronder je schermhelderheid.

Je toetsenbordverlichting kun je aanpassen met de toetsen F5 en F6. Je kunt de automatische toetsenbordverlichting ook uitschakelen in het voorkeurenpaneel 'Toetsenbord'. Maak de selectie van de optie ‘Pas helderheid toetsenbord

aan bij weinig licht’ ongedaan om met de F5- en F6-toetsen de toetsenbordverlichting aan te passen naargelang het licht in de omgeving.

 

Hoe zoek je met een Mac op een NTFS-schijf?

Dit kan niet via Spotlicht.

Je moet de schijf eerst formatteren en daarna moet het wel kunnen.

 

Hoe kan je een map met muziek laten afspelen?

Doe cmd+a (=Selecteer alles) en druk dan op de spatiebalk (=voorvertoning).

Je kunt het ook doen door een afspeellijst te maken in iTunes.

Als iemand nog een andere manier weet, horen wij die graag op het forum.

 

Hoe gebruik je een FTP server met de Mac?

Zonder extra software of Terminal kennis is het met de Mac eenvoudig om een FTP verbinding op te zetten. De Mac bezit namelijk native ondersteuning voor het FTP protocol. Een FTP verbinding kun je als volgt opzetten:

 1. Kies in Finder voor de menu optie “Ga”;
 2. Selecteer de menu optie “Verbind met server…” of gebruik cmd+K;
 3. Typ bij “Serveradres” ftp:// + de url van de FTP server;
 4. In het login venster wat hierna verschijnt vul je de gebruikersnaam en wachtwoord in;
 5. Na de verificatie wordt de verbinding opgezet;
 6. Wanneer je verbinding actief is verschijnt er een nieuw Finder venster met de bestanden van de FTP server;
 7. Op je Bureaublad wordt automatisch een koppeling naar de FTP server aangemaakt;
 8. Je kunt nu bestanden vanaf de FTP server naar je Mac kopiëren.

 

Wat is het verschil tussen pop3 en iMap?

Met POP3 download je je e-mail vanaf de server naar je telefoon, tablet of computer. Je e-mail wordt doorgestuurd naar het e-mailprogramma op je telefoon, tablet of computer en wordt verwijderd van de server.

Met IMAP blijven je e-mailberichten op de server staan en bekijk je deze via je e-mailprogramma. Met IMAP kun jij zowel op je telefoon, tablet of computer dezelfde e-mail bekijken. Beide varianten hebben zo hun voor- en nadelen.

Voordelen POP3:

 • Je kunt e-mail in je e-mailprogramma bekijken zonder verbinding met internet;
 • Je e-mail neemt geen ruimte in beslag op de server. Je e-mailbox raakt niet vol en je kunt nieuwe e-mailberichten blijven ontvangen.

Nadelen POP3:

 • Je kunt e-mail met een e-mailprogramma tegelijkertijd ophalen;
 • Als er meerdere apparaten worden gebruikt, toont ieder apparaat verschillende berichten en beschikt niet ieder apparaat over alle e-mails.

Voordelen IMAP:

 • Je kunt je e-mail op meerdere apparaten bekijken. Elk apparaat toont dezelfde berichten;
 • Je e-mail blijft bewaard bij een crash van je computer of e-mailprogramma, omdat je e-mail op de server staat.

Nadelen IMAP:

 • Je kunt e-mail alleen bekijken met een internetverbinding;
 • Je e-mailbox op de server heeft een maximale grootte. Controleer regelmatig de grootte van je e-mailbox. Verwijder waar nodig berichten om ruimte te maken voor nieuwe e-mail.

 

Hoe stel ik de breedsprakigheid van VoiceOver in?

Ga naar VoiceOver instellingen en ga met pijl omlaag naar 'Detailniveau'. Er staan hier handige tabbladen waar je zaken kunt instellen betreffende spraak, braille, tekst, aankondigingen en hints. Bij de laatste twee kun je instellen wat VoiceOver wel of niet moet uitspreken.

 

Openstaande vragen

 1. Gezocht: Een toegankelijke RSS reader die makkelijk kan sinken tussen Mac en iOS.
 2. Tekstverwerker: Hoe navigeer je tussen pagina's in een tekst?
 3. iTunes: Wie heeft er tips voor het werken met iTunes!

Als je antwoord weet op een van deze vragen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of post een bericht op ons forum. Je maakt er ons heel blij mee!

 

Volgende Skypesessie

 

De volgende Skypesessie over de Mac is op woensdag 8 april om 20:30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Aanvullende gegevens