Op 8 april was de vierde digitale bijeenkomst over Mac gebruik door mensen met een visuele beperking. Daar de sessies een succes blijken te zijn, hebben we ze nu ook een officiële naam gegeven: Mac Talk.

De onderstaande vragen, oplossingen, problemen en tips zijn deze keer de revue gepasseerd.

 

Wat is een toegankelijke RSS reader die synkt tussen iOS en Mac?

Voor informatie over wat RSS is, klik hier.

Een toegankelijke RSS reader voor iOS is Lire. Deze kun je via Feedly synken met je Mac. Helaas is de Mac app van Feedly echter VoiceOver ontoegankelijk.

Een app die zowel op iOS als Mac toegankelijk is, is de gratis app Shrook. Je moet alleen wel een account bij Shrook aanmaken om de apps te kunnen gebruiken.

 

Hoe kun je programma's starten met een sneltoets?

In VoiceOver hulpprogramma's kun je bij 'Commando's' inschakelen dat je programma's kunt starten met een bepaalde toetsencombinatie. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je Safari wilt starten met de rechter cmd+S.

 

Hoe kun je snel in Safari navigeren?

Je kunt in Safari (net als in Jaws) met letters navigeren over je pagina. Je moet dit eerst instellen bij 'VoiceOver hulpprogramma's', 'Commando's', dan tabblad 'Snelnavigatie' en activeer daar 'Navigeer door webpagina's met één toets bij gebruik van snelnavigatie'. Om Snelnavigatie te starten druk je op pijl links+pijl rechts. Je kunt nu o.a. navigeren met:

 • H = kop;
 • L = Link;
 • F = Invoerveld.

Je kunt in Safari ook instellen dat je over een pagina kunt navigeren met de tabtoets. Dit doe je in Safari bij 'Voorkeuren', 'Geavanceerd' en vink daar 'Tabtoets markeert elk onderdeel op de webpagina' aan.

 

Heb je als scholier Pages nodig?

Als je niet al te ingewikkelde dingen qua tekstverwerking wilt doen, heb je genoeg aan het standaard tekstverwerkingsprogramma dat al op je Mac staat: Teksteditor. Hiermee kun je o.a.:

 • Lettertype, lettergrote, letterstijl (vet/cursief/onderstreept) instellen;
 • Pagina-einde maken;
 • Paginanummers invoegen;
 • Tekst uitlijnen;
 • Spellingscontrole uitvoeren.

 

Hoe navigeer je van pagina naar pagina in Teksteditor?

Met FN+pijl omlaag/omhoog ga je een scherm omhoog of omlaag.

 

TIP: Je kunt instellen dat je bij het laden van een pagina in Safari of bij het downloaden van een programma een geluid hoort.

In de instellingen kun je kiezen of je een voortgangsbalk wil zien met percentages of een geluid wilt horen tijdens het laden/downloaden.

 

Hoe kun je de informatie van iemands contactkaart lezen in Contacten?

Open 'Contacten' en ga op de persoon staan waarvan je de gegevens wilt lezen. Zet nu met pijl links+pijl recht Snelnavigatie aan en druk vervolgens op VO+J. Je kunt nu met pijl omhoog en omlaag door de contactgegevens lopen.

 

TIP: Handige sneltoets in Mail

Met VO+J kun je heel snel een bericht openen in mail. Je staat dan gelijk in het tekstveld. Met VO+J kun je het bericht ook weer sluiten. Als het bericht is geopend, kun je gewoon het bericht beantwoorden, doorsturen of verwijderen met de bekende sneltoetsen.

 

Wat is de sneltoets voor het contextmenu?

Met VO+shift+m kom je in het snelmenu.

 

Hoe zet je je microfoon aan of uit?

Dit doe je met shift+cmd+m.

 

Volgende Mac Talk

De volgende Mac Talk is op woensdag 22 april om 20:30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Openstaande vragen

Wij zijn op zoek naar de antwoorden op onderstaande vragen.

 1. Hoe moet je werken met Numbers?
 2. Ervaring gezocht met het belastingaangifte programma op de Mac.
 3. iTunes: Wie heeft er tips voor het werken met iTunes!

 

Als je antwoord weet op een van deze vragen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of post een bericht op ons forum. Je maakt er ons heel blij mee!

 

Aanvullende gegevens