Op 6 mei was de 6e online bijeenkomst over het gebruik van de Mac met VoiceOver. De opkomst was door diverse oorzaken niet erg hoog, maar we hebben toch nog wat vragen kunnen beantwoorden en tips kunnen uitwisselen. Deze keer ook een vraag (+ antwoord) uit ons forum.

 

Wanneer gebruik je 'Interacten', 'Snelnavigatie' of 'Werken met'?

 • Werken met: Werken met inhoudsgebieden
  Vensters, documenten en webpagina's bevatten verschillende gebieden met tekst, bestanden of andere inhoud. Wanneer de VoiceOver-cursor bij een van deze gebieden komt, wordt er vastgesteld om wat voor inhoudsgebied het gaat. VoiceOver maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen scrolgebieden, HTML-inhoud, lijsten, kaders, tabellen, groepen en tekstgebieden.
  Je kunt voorbij een inhoudsgebied navigeren of er stoppen om de inhoud te lezen. Je kunt bijvoorbeeld voorbij de navigatiekolom van de Finder navigeren om bij de weergavebrowser te komen. Maar het is ook goed mogelijk dat je de navigatiekolom wilt gebruiken om mappen en bestanden te openen.

Ø      Beginnen te werken met een onderdeel: Druk op VO+Shift+Pijl omlaag. Als je gebruikmaakt van VoiceOver-bewegingen, veeg je snel met twee vingers naar rechts op het trackpad.

Ø      Werken met een onderdeel beëindigen: Druk op VO+Shift+Pijl omhoog. Als je gebruikmaakt van VoiceOver-bewegingen, veeg je snel met twee vingers naar links op het trackpad.

 

            Je kunt zo vaak als nodig is de focus naar een gebied verplaatsen en als je            klaar bent naar een ander gebied gaan. Als je niet naar een volgend            onderdeel kunt gaan, hoor je een geluidssignaal.
            De VoiceOver-cursor blijft binnen de begrenzingen van het gebied waarmee je      werkt. Je kunt dus alleen binnen het gebied navigeren.

 • Snelnavigatie = pijl links+pijl rechts
  Met Snelnavigatie kun je navigeren binnen webpagina's en programma's door uitsluitend de pijltoetsen te gebruiken

Ø      Om naar links, rechts, omhoog of omlaag te gaan, druk je op de desbetreffende pijltoets. Met Snelnavigatie werken deze toetsen op dezelfde manier als bij het drukken op VO+pijltoetsen.

Ø      Om met een onderdeel te gaan werken, druk je Pijl rechts+Pijl omlaag.

Ø      Om het werken met een onderdeel te beëindigen, druk je op Pijl links+Pijl omlaag.

Ø      Om de standaardactie uit te voeren voor het onderdeel in de VoiceOver-cursor, druk je op Pijl omhoog+Pijl omlaag.

            Je gebruikt Snelnavigatie bijvoorbeeld als je in Systeemvoorkeuren door de           map wilt bladeren. Je springt dan van element naar element.

'Interacten' is gewoon een ander woord voor 'Werken met'.

 

TIP: Twee handige sneltoetsen

 1. VO+H = Als VoiceOver actief is, kun je via het Help-menu in VoiceOver meer informatie krijgen over het gebruik van VoiceOver en toegang krijgen tot de commando's voor het onderdeel in de VoiceOver-cursor.
  Als een menuonderdeel is gekoppeld aan een toetscombinatie, wordt eerst de naam van het onderdeel uitgesproken en vervolgens de toetscombinatie. De volgende keer kun je dan de toetscombinatie gebruiken in plaats van het Help-menu in VoiceOver. Als je bijvoorbeeld direct naar het menu 'Commando's' wilt gaan, druk je op VO+H+H.
 2. VO+K = Toetsenbord Help.
  Hier kun je diverse dingen ontdekken:

Ø      Een beschrijving horen van een toets op het toetsenbord of een brailletoets. Druk hiervoor op de toets. Druk bijvoorbeeld op de D om 'd' te horen.

Ø      Het VoiceOver-commando voor een toets horen. Druk hiervoor op VO+ de gewenste toets. Druk bijvoorbeeld op Control+Option+D om 'Control-Option-D Dock Hiermee verplaatst u de VoiceOver-cursor naar het Dock' te horen.

Ø      De naam en het VoiceOver-commando voor een beweging horen. Gebruik de beweging op het trackpad. Tik bijvoorbeeld dubbel om 'Dubbel tikken Selecteer onderdeel' te horen.

Ø      Andere functies voor een toets of beweging horen. Sommige toetsen en bewegingen hebben andere functies wanneer je bij de toets of beweging op speciale toetsen, zoals Shift, Control, Option of Command, drukt.

            Om de Toetsenbord Help te sluiten, druk je op Escape (de toets in de          linkerbovenhoek van het toetsenbord).

 

Wat zijn handige sneltoetsen in Safari?

Als je in de instellingen hebt aangegeven dat je bij het gebruik van Snelnavigatie met behulp van letters kunt navigeren in Safari, dan zijn de volgende letters goed om te onthouden. Je moet wel eerst Snelnavigatie aanzetten (pijl links+rechts) en vervolgens kun je dus de volgende letters gebruiken om door de pagina te navigeren.

 • H = koppen (heads);
 • F = tekst velden (fields);
 • L = linken (koppelingen);
 • B = knoppen (buttons);
 • G = afbeeldingen (Graphics);

 

Probleem: VoiceOver verspringt aldoor in toonhoogte en stemgebruik.

Dit kun je aanpassen in het VoiceOver Hulpprogramma en dan onder het kopje 'Detailniveau'. In het VoiceOver hulpprogramma kun je ook aangeven dat VoiceOver wel/niet een andere stem moet gebruiken bij bepaalde programma's. Dit is te vinden onder het Kopje 'Spraak', kies dan het tabblad 'Stemmen' en zet 'Eextra stemopties' aan. De 'Standaard stem' is de systeem stem. Hier kun je ook snelheid, intonatie en toonhoogte aanpassen. Om altijd de zelfde stem te horen, moet je dus kiezen voor 'Standaard stem'.

TIP: Als je aan ëën stem genoeg hebt, kun je de anderen er ook af gooien.

 

Met welke brailleprinter kun je werken op de Mac?

Het kan met de Everest DV4. Het zou ook moeten kunnen met de ViewPlus, maar dat is nog niet gelukt bij de leden van ons forum.

Als je tips hebt op dit gebied mail ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe krijg je een leeg sjabloon voor je in Pages?

Als je Pages opstart komen er allemaal Sjablonen in beeld. Geef meteen twee keer shift+tab en dan spatie. Je hebt dan een leeg werkblad voor je.

Met VO+Shift+pijl omlaag kun je door de verschillende sjablonen lopen.

Teksteditor is makkelijker om mee te werken.

 

TIP: Instellen hoe VoiceOver je attendeert op spelfouten

Je kunt op de Mac gebruik maken van 'Automatische spellingscontrole'. VoiceOver attendeert je dan op fout geschreven woorden. Je kunt de manier waarop hij je informeert aanpassen. Dit doe je in het VoiceOver hulpprogramma. Ga naar 'Detailniveau', kies voor het tabblad 'Tekst' en ga naar het kopje 'Als spelfout wordt gevonden'. Je kunt hier kiezen uit diverse mogelijkheden: 'Speel toon af', 'Spreek kenmerken uit', 'Wijzig toonhoogte' of 'Doe niets'.

 

TIP: ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /PDF lezen op Mac met Voorvertoning

Om PDF's goed te kunnen lezen, zet je in het menu 'Weergave' 'Miniaturen' aan en kies ook voor 'Scrol doorlopend'. Dan kun je met VO+J wisselen tussen miniaturen en pagina's.

 

Volgende Mac Talk

 

MacTalk 7 zal plaatsvinden op woensdag 20 mei om 20:30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Aanvullende gegevens