De zomer is weer voorbij en op 23 september hebben we weer een MacTalk gehad. Tijdens deze negende intervisie bijeenkomst over VoiceOver gebruik op de Mac hebben we bijgepraat over de zomer, maar natuurlijk ook over onze Mac ervaringen. Op de fora zijn de afgelopen maanden ook weer veel vragen gesteld over de Mac. Hieronder lees je het allemaal!

 

Gesproken meldingen in Skype (aanvulling op MacTalk 8)

Ga vanuit Skype met CMD+komma naar 'Voorkeuren'. Kies daar via de knoppenbalk voor 'Meldingen'. Loop dan met VO+Pijl rechts de diverse elementen die je kunt kiezen met venstermenuknoppen langs en dan wijst het zich vanzelf. Je kunt daar aangeven of je een visuele-, geluid- of spraakmelding (of een combinatie daarvan) wilt instellen.

 

Hoe kun je snel navigeren in een lijst met Mails? (correctie op MacTalk 8)

Naar de bovenste mail springen doe je met Option+CMD+Pijl omhoog, niet zoals vermeld met VO+pijl omhoog.

De onderste mail van de lijst is te bereiken met Option+CMD+Pijl omlaag.

 

Virusscanner voor de Mac (aanvulling op MacTalk 8)

Er werd door ons een virusscanner aanbevolen voor de Mac. Een van onze lezers meldde ons het volgende:

"Bij Apple vernam ik dat het niet nodig is om een antivirusprogramma te installeren. Het zou zelfs beter zijn om dat niet te doen. Wel wordt aangeraden om de computer regelmatig bij te werken, zodat er steeds de nieuwste software op staat."

 

Welke Mac gebruik ik precies?

Als je niet weet welke Mac je precies hebt, dan kun je dat gemakkelijk achterhalen. Dit doe je door op CTRL+F2 te drukken en vervolgens naar ‘Over deze Mac’ te gaan. In het tabblad 'Overzicht' zie je vervolgens welke Mac je gebruikt, naast informatie over de processor, het geheugen, serienummer en de videokaart.

 

Hoe kun je een bestand ontzippen op de Mac?

Dit kan op diverse manieren:

  1. Ga op het bestand staan en open het contekstmenu (Shift+VO+M). Mocht deze niet zichtbaar zijn, druk dan wanneer je in de desbetreffende map staat op CMD+1 (=Symbolen) en vervolgens op CMD+2 (=Lijstweergave). Dit is een bug in OS x.
  2. Probeer de app The Unarchiver. Deze app is te downloaden in de Mac App Store via de volgende link: https://itunes.apple.com/nl/app/the-unarchiver/id425424353?mt=12

 

Wat is een toegankelijke Twitterclient?

De app 'Night Owl' is een goede Twitterclient en nog gratis ook.

 

Tip: Standaard dicteercommando’s Mac

Kijk op: http://blinkmagazine.nl/standaard-dicteer-commandos-mac/

 

Tip: Sneltoetsen Word 2016 voor Mac

Kijk op: http://blinkmagazine.nl/sneltoetsen-word-2016-voor-mac/

 

Tip: Dicteercommando’s Mac (Yosemite)

Kijk op: http://blinkmagazine.nl/dicteercommandos-mac-yosemite/

 

Hoe kom je in het berichtencentrum?

Het berichtencentrum is te benaderen met VO+dubbel M. Houdt vervolgens VO ingedrukt en druk dan Pijl rechts. Hij staat helemaal aan de rechterkant. Mocht je de berichten niet zien, selecteer dan de knop “berichtgeving” in het berichtencentrum zelf.

 

Tip: Mac training in België

Ook in België kun je les krijgen in het omgaan met de Mac. Kijk daarvoor op: http://www.blinddmobiel.be/nlEr worden individuele lessen gegeven in Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en Hasselt. Dit tegen een prijs van €10 per les (één les duurt anderhalf uur). De contactpersoon is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe kun je zip bestanden uitpakken met het standaard archiefhulpprogramma op de Mac?

Waarschijnlijk hangt het helemaal van het zip-bestand zelf af. Is hij standaard ingepakt dan volstaat het archiveringshulpprogramma van de Mac, maar ondanks de zip extensie zijn er wel degelijk verschillende vormen van compressie. De app The Unarchiver is hiervoor zeker een goede keuze, omdat dit app wel met de verschillende compressievormen om kan gaan.

 

Hoe kun je de voortgang van een download in Safari zien?

Dit kun je zien in de Dock. Als je daar de map "Downloads" opzoekt en er wordt iets binnengehaald, staat daar het percentage achter.

 

Tip: Muiscursor van Mac vergroten

Om de muiscursor van de Mac te vergroten hoef je niets te downloaden. Het zit standaard in de instellingen. Ga naar 'Systeemvoorkeuren'. Kies 'Toegankelijkheid'. Kies Beeldscherm in toegankelijkheid voorzieningen tabel. Ga naar de optie 'Cursorgrootte'. Daarachter vind je een schuifregelaar om de grootte in procenten aan te passen.

 

Hoe kun je meerdere bestanden tegelijk selecteren en deselecteren op de Mac?

Dit kan op diverse manieren:

1.       Selecteer met Shift+Pijl omlaag de items. Druk dan op VO+CMD+Return (hiermee wordt het bovenste geselecteerde item gedeselecteerd). Herhaal deze toetscombinatie en het bovenste item wordt weer geselecteerd.
Houd de VO+CMD steeds ingedrukt, maar laat de CMD los. Ga met de pijltjestoetsen naar het item wat je wilt deselecteren en druk weer op CMD. Druk nu de return in en het item wordt gedeselecteerd.

  1. Als het bovenste item in een lijst geselecteerd is druk dan op VO+CMD+Return. Het bovenste item wordt dan gedeselecteerd. Als je het bovenste item wilt selecteren druk je wederom de Returntoets in met de vastgehouden VO+CMD. Laat vervolgens CMD los en ga met de pijltjes naar beneden tot het item dat je wilt selecteren. Druk nu op CMD bij de vastgehouden VO en druk Return weer in. (Het item wordt geselecteerd).

 

Problemen met leesregelnavigatie in Teksteditor

Check of Snelnavigatie niet is ingeschakeld. Dit doe je door Pijl links en Pijl recht tegelijk in te drukken.

 

Wat zijn de sneltoetsen voor Quicktime?

Spatie = Play en pauze

J = Terugspoelen. Je kunt J meerdere keren indrukken om sneller te spoelen.

K = Pauze

L = Doorspoelen. Je kunt L meerdere keren indrukken om sneller te spoelen.

Houdt K ingerukt en tik op J of L = Slow motion

I = Zet het beginpunt bij de selectie

O = Zet het eindpunt bij de selectie

Option+Pijl links = Ga naar het beginpunt van de selectie

Option+Pijl rechts = Ga naar het eindpunt van de selectie

Shift+dubbelklik CMD+Pijl links = Achterstevorige terugspelen

Option+Pijl omhoog = Hoog volume

Option+Pijl omlaag = Audio dimmen

Pijl omhoog/omlaag = Pas volume aan

 

Hoe kun je spoelen in iTunes?

Met F7 kun je terugspoelen en met F9 vooruit.

 

Tip: App om te downloaden van YouTube

Met de app YouView kun je eenvoudig filmpjes/audio downloaden van YouTube.

Type in het zoekveld in wat je zoekt. Ga vervolgens naar het menu en kies daar in welke formaat je het bestand wilt opslaan (MP3, M4a, enz.). Je kunt nu zien hoelang hij gaat doen over het omzetten en kunt hier aangeven waar hij het bestand met opslaan.

 

Tip: Handige app voor opnemen en bewerken van audio

Met de app Audio Hijack kun je zeer goed audio opnemen en bewerken. De app werkt in blokken. Deze blokken kun je aan elkaar schakelen.

Als je iets wilt opnemen, doe je het volgende: In het eerste blok kun je kiezen welke microfoon hij moet opnemen. In het volgende blok geef je aan waarvan hij moet opnemen (bijvoorbeeld Skype). In het blok daarna geef je aan waar en in welk formaat het bestand moet worden opgeslagen (bijvoorbeeld MP3, Wav).

Je kunt blokken ook scheiden om bijvoorbeeld je stem en de muziek los te koppelen.

AppleVis heeft een podcast over het gebruik van de app. Het is geen gratis app.

Je kunt de app downloaden via: https://www.rogueamoeba.com/audiohijackpro/

 

Wat is een Slimme map?

Als je alles over Digi-Visie bij elkaar wilt hebben. Dan verzamelt de Mac dit in die map voor jou.

 

Hoe zet je een Wav-bestand om naar MP3?

Dit kan met de app Easy Audio Converter.

 

Hoe kun je PDF-bestanden van internet Downloaden en in de map Downloads opslaan?

Als er bij een bestand een downloadlink staat moet je als je op de download link/knop staat CTRL+Option+Spatie indrukken. Als je bijvoorbeeld de naam van de PDF als link ziet, kan je op de link gaan staan en dan CTRL+Option+Shift+M indrukken (=VO+Shift+M). Dan wordt het context menu opgeroepen en kan je met pijl omlaag naar 'Doel opslaan'. Het gedownloade bestand komt altijd automatisch in de download mam in de home map terecht.

Als genoemde methode onverhoopt de optie 'Doel opslaan' niet biedt, en een zogenaamde download knop/link enkel de PDF opent, kun je het volgende doen:

Wanneer je een PDF aanklikt (of een download link) dan wordt de PDF geopend in Safari. Eenmaal geopend kun je deze makkelijk alsnog downloaden naar je Downloads map.

Als de PDF geopend is, druk dan CMD+L om in het adresveld te komen en vervolgens Option+Return. Je kunt voor de zekerheid checken of het adres eindigt op .pdf.

Je kunt dan met Option+CMD+L in je Downloads map kijken of het gelukt is.

 

Openstaande vragen:

We zouden graag antwoorden vinden op onderstaande vragen. Kan jij ons helpen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  1. Op de Windows pc kan je in Outlook mailgroepen maken, zoals 'Bestuur zangkoor', 'Klas 4a' of 'Familie'. Je kunt dan heel eenvoudig naar iedereen die je aan deze 'lijst' hebt toegevoegd een mail sturen. Kan dit ook in Mail op de Mac?
  2. Skype: De recentste versie van Skype voor de Mac is niet meer zo toegankelijk. Hoe kun je je chatgeschiedenis bekijken?
  3. Gezocht: Ad blocker voor de Mac
  4. Scannen: Hoe kan ik een document dat uit meer pagina’s bestaat als één document bewaren op de Mac?

 

Volgende Mac Talk

 

MacTalk 10 is op vrijdag 23 oktober om 20:30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Aanvullende gegevens