Onze MacTalk bijeenkomsten zijn een groot succes. Op vrijdag 23 oktober hadden we alweer onze 10e intervisie bijeenkomst over de Mac voor VoiceOver gebruikers. Ook deze keer bestond de groep uit beginnende Mac gebruikers, mensen die er al enige tijd mee werken en experts. In de MacTalk en op de fora zijn de onderstaande tips, vragen en antwoorden voorbijgekomen.

 

Hoe kun je een mail versturen naar een groep contacten? (Openstaande vraag uit MacTalk 9)

 

In Contacten kun je groepen aanmaken. Dit doe je via het Apple menu bij 'Archief' en daar kies je voor 'Nieuwe groep'. Je kunt een contact aan zo een groep toevoegen door hem naar de groep te kopiëren. Je gaat hiervoor als volgt te werk:

 1. Met CMD+F ga je naar het zoekveld. Typ hierin de naam (of een deel ervan) van het contact dat je wilt toevoegen;
 2. Met VO+Pijl rechts ga je naar de tabel ‘Contact gegevens’. Ga in deze tabel met pijl naar beneden tot je contact geselecteerd is;
 3. Druk op CMD+C;
 4. Ga uit de tabel 'Contact gegevens';
 5. Ga nu met VO+Pijl links naar de tabel lijst met groepen. Ga in de tabel en selecteer de groep waar het contact aan moet worden toegevoegd;
 6. Druk op CMD+V.

Om een mail naar een groep te sturen doe je het volgende.

 1. In Mail maak je een nieuwe mail;
 2. In het aan veld tik je de naam van de groep en druk op ‘enter’. Automatisch komen alle namen van de contacten in het aan veld te staan.

 

Hoe kan ik van mijn Mac een Windows pc maken?

Wanneer je enkel Windows op je Mac wilt gaan draaien is Bootcamp een oplossing. Met Bootcamp kun je een volledige Windows omgeving creëren. Als je Windows via Bootcamp geïnstalleerd hebt kun je altijd schakelen tussen Windows en Mac OS X. Let wel, het is met Bootcamp of Windows of Mac OS X.

 

Hoe kom je snel in de knoppenbalk?

In Mail spring je met CMD+Option+F naar het zoekveld in de knoppenbalk. Dit werkt ook in diverse andere programma’s, maar er zijn ook programma’s waar je CMD+F moet gebruiken om in de knoppenbalk te komen.

 

Hoe kun je de instellingen op de Mac wijzigen om programma's buiten de App Store te downloaden?

Je kunt dit doen via 'Systeemvoorkeuren', 'Algemeen'. Kies daar voor 'Sta programma’s toe die gedownload zijn bij: Elke willekeurige bron'.

Nog handiger is het om het contextmenu te openen met Shift+VO+M. Kies dan voor 'Openen'. Als je dat een keer gedaan hebt vindt je Mac het goed, ook de volgende keer.

 

Waar kun je het interne IP-adres van je Mac vinden?

Kijk hiervoor bij 'Systeemvoorkeuren' en dan bij 'Delen'. Daar kun je zien via welk IP-adres jouw Mac kan worden benaderd vanaf andere computers via een intern netwerk.

 

Hoe zet je thuisdeling aan, zodat je audio, films e.d. via al je iDevices kunt afspelen?

Via je iPad, iPhone en iPod Touch kun je audio en films afspelen. Deze kun je synchroniseren via iTunes. Uiteraard ben je dan wel beperkt tot de opslagcapaciteit van je iDevice.

Wanneer je regelmatig dingen afspeelt op je iPad in je thuisomgeving is het aan te raden thuisdeling te activeren. Dankzij deze optie kun je eenvoudig in je thuisnetwerk audio vanaf je computer streamen naar je iDevice. Deze optie moet je activeren in iTunes. Dit doe je als volgt:

 1. Open iTunes;
 2. Navigeer in de menubalk naar Archief;
 3. Selecteer de optie ‘Thuisdeling’;
 4. Kies voor de optie ‘Schakel thuisdeling in’;
 5. Log in met je Apple ID.

Open vervolgens op je iPad het instellingen-menu, open hier het tabblad ‘Video’s’ en log in met je Apple ID. Automatisch wordt de thuisdeling verbinding geactiveerd. Via de video-applicatie op je iDevice kun je nu een extra tabblad openen genaamd ‘Gedeeld’, hier vind je jouw computer terug. Tik hierop om deze te openen en te activeren.

Vervolgens kun je eenvoudig al je audio, films, podcasts, enzovoorts die op je computer aanwezig zijn raadplegen vanaf je iDevice.

 

TIP: Podcast Tech45

Tech45 is een wekelijkse technologiepodcast. In minstens 45 minuten loodst een panel je door het interessantste technieuws van de voorbije week. Het gaat hierbij ook regelmatig over Apple producten. Kijk hiervoor op: http://tech45.eu/

 

Hoe verwijder je overbodige stemmen van je Mac?

Druk VO+f8. Hier kun je stemmen deselecteren als je dat wilt. Na verloop van tijd verwijdert je Mac ze dan automatisch.

 

Wat zijn overdraagbare voorkeuren en hoe gebruik je ze?

Je kunt overdraagbare voorkeuren gebruiken die op een verwijderbaar opslagmedium zijn bewaard, zodat je jouw instellingen eenvoudig op een andere Mac kunt gebruiken en altijd over actuele instellingen beschikt.

De schijf met overdraagbare voorkeuren configureren doe je als volgt (Voer deze stappen eenmaal uit voor elke verwijderbare schijf die je wilt gebruiken):

 1. Sluit de verwijderbare schijf aan op je Mac;
 2. Open het VoiceOver-hulpprogramma (VO+F8). Kies vervolgens 'Archief' en dan 'Configureer overdraagbare voorkeuren' of klik op 'Configureer' in de categorieëntabel 'Algemeen';
 3. Selecteer een schijf in de lijst met verwijderbare schijven en klik op 'OK'.Op de schijf wordt de map 'VoiceOver' aangemaakt;

De schijf met overdraagbare voorkeuren kun je op de volgende manier gebruiken:

VoiceOver detecteert de schijf met overdraagbare voorkeuren en vraagt of je de schijf wilt gebruiken. Je kunt de schijf op de volgende manieren gebruiken:

 • Op de computer waar de schijf is aangemaakt: Alle wijzigingen die je in de voorkeuren van VoiceOver aanbrengt totdat je de schijf verwijdert, worden automatisch bewaard op de schijf. Als je bijvoorbeeld de spreeksnelheid verhoogt, wordt deze wijziging direct bewaard op de schijf met overdraagbare voorkeuren;
 • Op een andere computer (als gast): VoiceOver gebruikt de schijf voor VoiceOver-voorkeuren. Alle wijzigingen die je in de voorkeuren van VoiceOver aanbrengt totdat je de schijf verwijdert, worden automatisch bewaard op de schijf en niet op de gastcomputer.

Als je klaar bent, verwijder je de schijf met overdraagbare voorkeuren met behulp van de Finder of door op 'Stop' te klikken in de categorieëntabel 'Algemeen' van VoiceOver-hulpprogramma.

Als je ervoor hebt gekozen de schijf met overdraagbare voorkeuren niet te gebruiken toen je hierom in VoiceOver werd gevraagd en je de schijf later wilt gebruiken, klik je op 'Start' in de categorieëntabel 'Algemeen' van VoiceOver-hulpprogramma.

Als je ervoor hebt gekozen de schijf altijd te gebruiken toen je hierom in VoiceOver werd gevraagd en later besluit dat je de schijf slechts af en toe wilt gebruiken, verwijder je het voorkeurenbestand van de schijf met behulp van de Finder of met CMD+Delete. Vervolgens kun je de schijf voor overdraagbare

voorkeuren opnieuw configureren.

Als je de overdraagbare voorkeuren hebt gewijzigd terwijl je de schijf op een gastcomputer gebruikte, worden de voorkeuren op de schijf gesynchroniseerd met die op de computer waarop de voorkeuren zijn aangemaakt wanneer je de schijf weer aansluit op die computer. Het synchroniseren gebeurt op basis van de recentste wijziging van een van de voorkeuren.

 

Hoe kun je je VoiceOver instellingen exporteren en importeren?

Je kunt alle of specifieke VoiceOver-instellingen als een bestand exporteren en dit bestand vervolgens bewaren of met andere gebruikers delen. Dit bestand

wordt niet bijgewerkt en eventuele wijzigingen die je na het exporteren aanbrengt, worden niet in dit bestand doorgevoerd. Je kunt voorkeurenbestanden uit

VoiceOver importeren in Mac OS X versie 10.5 of hoger. Als een voorkeur die aanwezig was in Mac OS X versie 10.5 (of hoger) niet meer bestaat in Mac OS X versie 10.6, wordt de voorkeur niet geïmporteerd.

Hoe kun je voorkeuren exporteren:

 1. Kies in VoiceOver-hulpprogramma voor 'Archief' en dan 'Exporteer voorkeuren' of druk op Shift+CMD+E;
 2. Typ een naam voor het bestand en kies de map waar je het bestand wilt bewaren;
 3. Kies het type voorkeur dat je wilt exporteren uit het venstermenu 'Exporteer';
 4. Klik op 'Bewaar'. Met de standaardbestandsnaam wordt aangegeven dat het type voorkeur dat wordt geëxporteerd, is bewaard met de extensie '.voprefs'.

Je kunt deze voorkeuren op de volgende manier weer importeren:

Kies in VoiceOver-hulpprogramma 'Archief' > 'Importeer voorkeuren' of druk op Shift+CMD+I. De huidige voorkeuren met het desbetreffende type worden door VoiceOver vervangen door de voorkeuren met het type in het bestand. Als je webspots of labels importeert, voegt VoiceOver deze samen met de bestaande webspots of labels.

 

Update El Capitan

Er is een update geweest voor het besturingssysteem van de Mac. In de vorige versie zaten nog diverse VoiceOver bugs, zoals in Safari, Mail, Berichten, Agenda en het berichtencentrum. Het is nog niet duidelijk of deze nu zijn opgelost. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Welke bugs komen jullie (nog) tegen?

 

Volgende MacTalk

 

MacTalk 11 is op woensdag 25 november om 20.30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Aanvullende gegevens