Onze Digi-Visie bijeenkomst over VoiceOver-gebruik op de Mac werd deze keer iets minder druk bezocht dan de vorige keer. We hebben echter nog wel wat handige tips voor je kunnen verzamelen tijdens deze Skypesessie en de forumberichten.

 

Hoe werkt spellingscontrole op de Mac?

In alle OS X programma’s waarmee je tekst kunt bewerken heb je de beschikking over de spellingcontrolefunctie. Het is mogelijk om aan de spellingcontrole

handmatig woorden of termen toe te voegen. In een document kan je de spelling controleren met behulp van de optie ‘Spelling en grammatica’ in het Wijzig-menu. Twee handige sneltoetsen hierbij zijn:

- CMD+: - Het dialoogvenster 'Spelling en grammatica' openen;

- CMD+; - De spelling en grammatica op de huidige pagina controleren.

N.B.: De automatische spellingscontrole kun je in zijn geheel of per applicatie aan/uit zetten. Je leest hier alles over in het verslag van onze elfde MacTalk. Ga hiervoor naar www.digi-Visie.eu en klik op de link 'Mac Talk'.

 

Wat moet je doen als je de melding krijgt 'Met Mail bezig'?

Je moet wachten. Je kunt verder niets doen. Deze melding kan ook voorkomen in andere programma's, zoals bijvoorbeeld Safari. Duurt het je te lang dan kan je altijd nog je Mac opnieuw opstarten.

 

TIP: Audiopresentaties 'Word voor iOS' en 'Tekstbestanden bewerken en delen vanaf je Mac'

Heb je altijd al willen weten hoe je teksten kunt schrijven op je iPhone of iPad zodat je ze kunt delen, lezen en bewerken op andere apparaten? Sinds eind 2015 heeft Microsoft een grote slag geslagen in toegankelijkheid van iOS apps van Microsoft Office. Microsoft Word voor iOS is hierdoor ook voor  VoiceOver-gebruikers zeer de moeite van het gebruiken waard geworden. In combinatie met een Dropbox of OneDrive account kun je al je tekstbestanden zowel op je mac, windows PC en iOS apparaat openen, lezen en bewerken. In de audiodemo 'Word voor iOS' van Marcel Bieman krijg je een korte indruk van de mogelijkheden en leer je stap voor stap hoe je de Word app kunt instellen en gebruiken. 

In de opvolgende audiopresentatie zul je ontdekken dat je ook vanaf jouw Mac heel gemakkelijk bij deze bestanden kunt komen en zul je leren hoe je jouw Mac zo

kunt instellen dat je zonder Microsoft Word te installeren, Word-bestanden kunt bewerken en delen. Marcel demonstreert hoe je het programma TekstEditor als standaard tekstverwerker kunt instellen en hoe je jouw Mac kunt koppelen aan een CloudService als OneDrive

en Dropbox. Je vindt de audiopresentaties op onze site www.digi-visie.eu.

 

Oproep: Wil jij een audiodemo maken?

Wij van Digi-Visie willen graag meer nuttige audiopresentaties op onze site zetten. Wil jij jouw audiopresentaties met ons delen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Gezocht: Agenda op de Mac gebruiken

Wij zijn opzoek naar tips voor het gebruik van Agenda op de Mac. Denk aan: Hoe maak je een nieuw agenda item aan en hoe sla je dit op? Hoe zoek je een agenda item? 

Alle tips zijn welkom op ons forum of op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wat is een toegankelijke PDF-reader op de Mac?

We hadden het in onze vijfde en negende MacTalk ook over dit onderwerp. Kijk voor de verslagen op www.digi-visie.eu en klik op de link 'Mac Talk'. 

We gaven toen als tip 'Nisus Writer' en 'PDFpen'. 

 

TIP: Podcasts over gebruik voor Mac door visueel gehandicapten

Daniel Huughe van www.appwijzer.be heeft sinds enkele maanden een website opgezet met daarop allerlei podcasts over het gebruik van de producten van Apple. Sindskort worden hier ook podcasts geplaatst over het gebruik van de Mac. Er zijn podcasts voor beginners en gevorderden. Op dit moment zijn er o.a. podcasts over:

- Welke Mac kopen?;

- Starten van de spraak op de Mac;

- Functietoetsen op een Mac standaard instellen als F1-F12;

- Uitpakparty en configuratie MacBook Pro 13inch Retina;

- Snel aan de slag en VoiceOver-helpmenu;

- VoiceOver-programma - het openen en subcategorie Algemeen;

- VoiceOver-programma - subcategorie Detailniveau;

- Het Apple-menu, menu Extra en het Doc;

- VoiceOver-programma - subcategorie Navigatie; 

- VoiceOver-programma - subcategorie Spraak

- Safari openen op de Mac;

- Safari - Instellen van startpagina;

- Daisyboeken van Passend Lezen downloaden en op een sd-kaart zetten;

- Formatteren HD Mac;

- Garageband 01 Sneltoetsen;

- GarageBand 02 smart controls door 

- Mail: Bijlagen openen van een mail op de Mac;

- Mail: Lezen van mail met de standaard Mail applicatie op de Mac;

- Ringtone maken en op je iPhone zetten;

- Trackpad op de Mac

- youView, een YouTube player en downloader voor de Mac;

Je kunt al deze podcasts beluisteren op: http://www.iseesmart.com/iSeeSmart/De_iSeeSmart_Mac_Academie.html

 

TIP: App 'Type2phone'

Met deze app kun je het toetsenbord van de Mac gebruiken om te typen op de iPhone of iPad. Het wordt een draadloos toetsenbord.

 

TIP: Omruilprogramma voor Apple-lichtnetadapter

Heb je een Mac en/of iPad? Dan kom je misschien in aanmerking voor het omruilprogramma. Ga naar https://selfsolve.apple.com/012016/ voor de Apple-lichtnetadapter en controleer of je recht hebt op een gratis nieuwe lader voor jouw Mac of iPad.

 

Hoe kun je een map delen in Dropbox op de Mac?

1. Open Dropbox vanuit de taakbalk en selecteer de map die je wilt delen of maak deze aan.

2. Druk op CTRL+Option+Shift+M voor het contextmenu, en selecteer “Deze map delen...”. Safari wordt gestart.

3. Druk nu Shift+Tab en je komt bij het vinkje met de omschrijving "Iedereen die kan bewerken toestaan het lidmaatschap van deze map te beheren” en kies of je deze laat staan of deselecteert.

4. Geef nu een Tab, en vul de mailadressen in van degene met wie je de map wilt delen. 

5. Tab nu nogmaals tot dat je bij de knop “Map delen” bent aanbeland en selecteer deze.

Als het goed is worden de uitnodigingen nu door dropbox verstuurd

Zodra men de uitnodiging heeft geaccepteerd, krijg je een melding in het berichtencentrum van je Mac.

 

Hoe kun je in Safari zien welk invoerveld niet (goed) is ingevuld?

Dit hangt uiteraard voor een groot deel van de toegankelijkheid van de website af. Als een site aan de w3c norm voldoet, krijg je in de melding ook te zien wel formulierveld niet juist is ingevuld, maar vaak is dit niet het geval. In zo een geval, druk je VO+U en ga je met Pijl links/rechts naar “Formulieren”. Ga nu met pijl omlaag alle velden af om ze te checken.

 

Volgende MacTalk 

MacTalk 14 is op woensdag 30 maart om 20.30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Aanvullende gegevens