We zijn alweer ruim een jaar bezig met onze MacTalk. Dat er behoefte is aan intervisiebijeenkomsten over het gebruik van VoiceOver op de Mac blijkt iedere keer weer. De vragen blijven komen en ook nieuwe leden blijven zich aanmelden. Deze keer mochten wij maarliefst drie nieuwelingen verwelkomen in ons team.

De onderstaande vragen en tips hebben we besproken of zijn langs gekomen op het forum.

 

MacTalk nieuws

We hebben voor de MacTalk nu ook een eigen mailadres. Dit is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de rechtstreekse url is mactalk.digi-visie.eu: het oude blijft ook actief natuurlijk.

 

TIP: Tekstherkenning op de Mac 

In InfoVisie MagaZien Jaargang 30 - Nummer 1 - Maart 2016 staat een artikel over tekstherkenning op de Mac. De moeite waard om even naar te kijken.

Je leest het op http://www.hannah2.be/infovisie/iv/2016/30_1-maart_16/30-1/IM_30_1.htm#mac.

 

Hoe kun je de bijlages op Mijnoverheid.nl lezen?

Als je het bericht geopend hebt, klik je op de knop 'Acties'. Nu kun je de mail doorsturen naar je e-mailadres en hem daar openen en lezen.

 

Hoe werkt Agenda op de Mac? (Openstaande vraag uit MacTalk 13)

Met cmd+N kun je een nieuw agenda-item aanmaken. Als je het formulier hebt ingevuld druk je op enter. Je agenda-item wordt dan automatisch opgeslagen.

Om te navigeren door Agenda ga je eerst met vo+FN+Pijl links naar de knoppenbalk (links boven). Met snelnavigatie kun je nu langs de knoppen lopen om de weergave van Agenda aan te passen.

Als je een weergave hebt gekozen, kun je in het raster het beste 'Werken met' (=shift+vo+Pijl omlaag) inschakelen. Om iets te openen, druk je op vo+spatie 

TIP: Applevis heeft een podcast over Calendar (=Agenda). Je kunt hem vinden op http://www.applevis.com/podcast/episodes/introduction-calendar-application-mac-os-x.

 

Hoe kun je koppen maken in Teksteditor of Pages?

Het is heel lastig om te doen. Als iemand een handige manier kent horen wij dit graag. Je kunt het mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe kun je de chatberichten in Skype laten voorlezen?

Ook hier voor hebben wij helaas geen oplossing. Wie het weet, mag het mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe gebruik je 'Slimme postbus' in Mail?

Krijg je dagelijks een grote hoeveelheid e-mail? Dan is het net als bij iedere andere mailclient mogelijk dat je het overzicht over je e-mailberichten

kwijt raakt. Mail bevat echter een aantal handige features die je helpen het overzicht over je e-mail te behouden. 

Mail plaatst alle inkomende berichten standaard in de map 'Inkomend'. Zeker als je veel e-mailberichten per dag ontvangt stapelen de mailtjes zich razendsnel

op en kan je binnen de kortste keren niet meer dat ene belangrijke bericht terugvinden. Gelukkig is het mogelijk orde aan te brengen in deze chaos en belangrijke

e-mailberichten in een aparte mappen op te slaan. Deze mappen noemt Apple in Mail simpelweg 'postbussen'. 

Je kunt op diverse manieren meer overzicht in je postbus creëren. Een van de manieren is het aanmaken van een slimme postbus. Een slimme postbus is een map waarin alle mailtjes komen te staan die voldoen aan door jou opgestelde voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld opgeven dat alle berichten van bepaalde afzenders verzameld worden. Je mailtjes worden niet verplaatst of gekopieerd; het enige wat een slimme postbus doet is een verzameling van mailtjes tonen. Let wel op, want dat betekent ook dat je mail weg is wanneer je het verwijdert uit een slimme postbus.

Je maakt een slimme postbus op de volgende manier aan:

1. Druk po[ Ctrl+F2;

2. Ga met Pijl rechts naar 'Postbus';

3. Ga met Pijl omlaag naar 'Nieuwe slimme postbus'.

 

Hoe stel je regels in in Mail?

Met behulp van regels in OS X Mail is het mogelijk om je inbox opgeruimd te houden. Zo kun je bijvoorbeeld een regel aanmaken die e-mails ouder dan een

bepaald aantal dagen automatisch verplaatsten naar een archief map. Dit soort regels houden je inbox opgeruimd en zorgen ervoor dat de oude berichten bewaard

blijven. Je kunt ook berichten met een bepaalde tekst in het onderwerp (bijvoorbeeld een forum naam) naar een speciaal daarvoor aangemaakte map laten verplaatsen.

Wanneer je e-mails van specifieke afzender, onderwerp, etc. automatisch naar een nieuwe, nog niet bestaande, map/postbus wilt laten verplaatsen, maak dan eerst een nieuwe postbus aan.

1. Ga eerst in de postbussen tabel helemaal bovenaan op de bovenste regel staan die 'Postbussen' heet. Dit is nodig om de nieuwe postbus op de juiste plek te krijgen.

2. Druk vervolgens op vo+m of ctrl+F2 (=Apple menu) en kies onder 'Postbus' voor 'Nieuwe postbus'. 

3. Geef een gewenste naam en de locatie zou al goed 'Op mijn Mac' moeten staan. Druk Ok. Je nieuwe postbus is nu in de postbussen tabel te vinden.

4. Ga in de berichten tabel van 'Inkomend' op een bericht staan waarvan je de afzender, onderwerp, etc. verplaatst wilt hebben naar je nieuwe postbus. Dit is makkelijk omdat op deze manier de gegevens al ingevuld staan bij het maken van een regel.

5. Start 'Voorkeuren' met cmd+komma en kies de categorie 'Regels'.

6. Druk op de 'Voeg toe' knop.

7. Geef in het volgende venster een beschrijving oftewel naam, aan de regel en kies onderstaande instellingen:

Als voldaan is aan: 1 of meer 

8. Interact met het criteria schuifgedeelte en kies:

Geadresseerde en Bevat

In het invoerveld daarna zou het emailadres al moeten staan van de mailinglijst waar je lid van bent en die je dus in een aparte postbus wilt hebben. Zo niet, vul je dat hier in. Als je de berichten van slechts 1 mailinglijst wilt laten verplaatsen naar je nieuw aangemaakte postbus hoef je hier verder niets te doen en kun je stoppen met interacten. Enkel wanneer je meerdere mailinglijsten in dezelfde postbus wilt laten komen druk je hier de knop 'Voeg toe'. Dan kun je meer adressen toe voegen.

9. Interact bij "Worden de volgende taken uitgevoerd”, met het taken schuifgedeelte en kies: 'Verplaats bericht naar postbus' en kies je nieuw aangemaakte postbus in het menu.

10. Stop interacten met het schuifgedeelte en druk Ok.

Je krijgt dan de vraag of je de regel toe wilt laten passen op al je berichten, kies ja en alles wat aan de door jou ingestelde regel voldoet zal worden verplaatst.

 

TIP: Notities beveiligen met een wachtwoord

Sinds het uitkomen van OS X 10.11.4 El Capitan, is het nu mogelijk om je notities te beveiligen met een vooraf ingesteld wachtwoord, zodat deze voortaan alleen nog door jou te openen en te bewerken zijn. Hoe je dit doet, leggen we hieronder stap voor stap aan je uit.  

1. Open 'Notities';

2. Navigeer naar de notitietabel, en selecteer hieruit de notitie die je met een wachtwoord wilt gaan beveiligen;

3. Ga nu naar de knoppenbalk, en druk op vo+Shift+Pijl omlaag en selecteer vervolgens de knop ‘Vergrendel’ (ook herkenbaar aan het hangslotsymbol); 

4. Selecteer deze en kies voor ‘Vergrendel deze notitie’ uit het dropdownmenu. 

Bij de eerste keer worden er drie velden geopend waarin je een wachtwoord moet opgeven. Het onderste veld is optioneel maar is aan te raden ook in te vullen.

Navigeer vervolgens naar ‘Gereed’ om de notitie te beveiligen.

vanaf nu kun je elke willekeurige notitie direct beveiligen met dit wachtwoord via de bovenstaande handelingen.

Let op: Dit werkt alleen wanneer je de notities in iCloud hebt opgeslagen. Ook moet je in het vervolg het wachtwoord ingeven wanneer je de beveiligde notities

op een iOS device, zoals een iPhone iPad of iPod touch wilt openen. 

Om de vergrendeling ongedaan te maken, ga je via de knoppenbalk naar ‘Vergrendel’ > ‘Verwijder vergrendeling’.

Het wachtwoord kun je wijzigen via de menubalk > 'Notities' > 'Wijzig.wachtwoord'. 

BELANGRIJK: Wanneer je het wachtwoord bent vergeten zijn de beveiligde notities nooit meer te openen. 

 

 

 

Volgende MacTalks 

MacTalk 15 is op woensdag 20 april om 20.30 uur en MacTalk 16 is op 25 mei om 20.30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je Skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Op 15 juni om 20.00 uur organiseert Digi-Visie de tweede OfficeTalk bijeenkomst. Steeds meer bedrijven stappen over naar nieuwere versies van Windows en Office. Samenwerken aan (online) documenten is hierbij iets dat in populariteit toeneemt en waar meer en meer gebruik van wordt gemaakt binnen bedrijven. Voor mensen zonder visuele beperking kan het al een behoorlijke stap zijn om vertrouwd te raken met deze omgevingen en je weg erin te vinden. Laat staan

wanneer je gebruik maakt van schermleessoftware. Je zou kunnen zeggen dat Nederland zich wat het Online werken betreft in een transitiefase bevindt. Ook gebruikers van schermleesprogramma’s zullen hun

weg moeten gaan vinden in de nieuwe manier van werken.

 

 

Aanvullende gegevens