Op woensdag 25 mei hebben we weer een MacTalk gehouden om ervaringen uit te wisselen over het gebruik van de Mac in combinatie met VoiceOver. Er zijn weer veel handige tips voorbij gekomen. Hieronder lees je alle tips uit de laatste MacTalk en de fora.

 

Probleem: Er worden na de update naar El Capitan problemen ervaren bij het gebruik van de App Store van de Mac. Soms hoor je bij wat je ook doet alleeenmaar ping geluidjes.

Als dit voorkomt kun je het volgende proberen: druk op CMD+Tab (=Ga naar ander programma: naar het volgende meest recent gebruikte programma van de geopende programma’s) en verlaat de App Store en druk dan weer op CMD+Tab.

Je kunt ook altijd even met CMD+F5 VoiceOver uit en weer aan zetten.

 

Hoe kun je de voortgang volgen tijdens het updaten van OS X?

Na de update wordt de Mac opnieuw opgestart. Wacht een halve minuut en druk dan op CMD+F5 en dan kun je horen wat hij aan het doen is.

 

Hoe stel je een standaard browser in op de Mac?

Ga hiervoor naar 'Systeemvoorkeuren' en kies voor 'Algemeen'. Op het volgende scherm heb je een keuzemenu 'Standaard webbrowser'.

 

Hoe kun je de bladwijzers (=favorieten) in Safari ordenen en/of verwijderen?

Er zijn diverse handige sneltoetsen om te werken met bladwijzers.

* CMD+D = De huidige webpagina als bladwijzer opslaan.

* CMD+Shift+D = Alle open tabbladen opslaan als bladwijzers in een nieuwe map.

* CMD+Shift+B = De bladwijzerbalk in- en uitschakelen.

* CMD+Option+B = Bladwijzerbeheer openen.

* CTRL+CMD+1 = Verberg of toon bladwijzerkolom.

TIP: Als je je bladwijzers met iCloud laat synchroniseren dan kun je heel eenvoudig op je iPhone of iPad je bladwijzers beheren.

 

Hoe kun je instellen dat je met Tab navigeert over een webpagina?

Dit doe je via het Safari menu 'Voorkeuren. Kies voor 'Geavanceerd' en dan voor de optie: ‘Tab-toets markeert elk onderdeel op webpagina’'.

Via de systeemvoorkeuren is het mogelijk om de tab-toets functionaliteit systeem breed te activeren. Ga hiervoor naar 'Systeemvoorkeuren', 'Toetsenbord' 'Toetscombinaties'. Onderaan het scherm zie je de optie “Uitgebreide toetsenbordfuncties” activeer het keuze rondje “Alle regelaars” en vanaf dat moment kun je de tab-toets gebruiken voor het selecteren van selectievakjes en keuzerondjes.

Wil je de instelling snel wijzigen zonder naar de systeemvoorkeuren te hoven gaan dan kun je de toetscombinatie FN+CTRL+F7 gebruiken.

 

Hoe kun je sneltoetsen voor VoiceOver aan de trackpad koppelen?

Veel moeilijke toetscombinaties kun je koppelen aan je trackpad. Ga hiervoor naar het VoiceOver hulpprogramma (=CTRL+Option+f8). Hier kies je bij categorieën voor 'Commando's'. Nu kun je kiezen uit drie tabbladen. Kies voor het tabblad 'Trackpad'. Daar heb je diverse opties. Klik op de knop 'Wijs commando's toe. Dan krijg je een nieuw scherm waar je kunt aangeven met welke toets en trackpad beweging je welk commando wilt uitvoeren.

 

Hoe maak je het € teken op de Mac?

Bij het indrukken van Shift+4 zegt VoiceOver 'Euro', maar dit klopt niet. Je ziet op het scherm een dollarteken.

Het euroteken kun je maken met de toetsencombinaties Option+2 en Option+Shift+2.

 

Hoe maak je een ± (=plusminusteken) op de Mac?

Dit kan met Option+Shift+=.

 

TIP: Handige tekstverwerker

'Bean' is een gratis en toegankelijke tekstverwerker voor de Mac.

 

Bestaat er een sneltoets voor het berichtencentrum?

Nee, helaas niet. Je kunt wel met het trackpad met twee vingers van rechts naar links vegen om het berichtencentrum op te roepen, maar dit werkt helaas niet met de VoiceOver trackpad commando’s ingeschakeld. Je kunt wel zelf gemakkelijk een sneltoets maken voor het berichtencentrum. Dit doe je als volgt:

1. Open 'Systeemvoorkeuren' en kies voor 'Toetsenbord'.

2. Selecteer het toetscombinaties tabblad.

3. Kies in Categorieën toetscombinaties tabel 'Mission Control'.

4. Stop interacten met de tabel en ga naar 'Toetscombinaties voor Mission Control' tabel.

5. Schakel 'Toon berichtencentrum' in. Vervolgens kun je een gewenste toetscombinatie opgeven.

 

TIP: WhatsApp app voor Mac

WhatsApp heeft een desktop app uitgebracht voor Windows en Mac. Net als bij WhatsApp Web is de desktop versie ook een verlenging van het account op je telefoon. De desktop app is een weerspiegeling van de gesprekken en berichten op je telefoon.

De nieuwe desktop versie is beschikbaar voor Windows 8+ en Mac OS 10.9+ en synchroniseert met WhatsApp op je telefoon. De app functioneert als een losstaand programma op je computer, waardoor er ondersteuning is voor de standaard meldingen en betere sneltoetsen. 

Na installatie open je de app en scant de getoonde QR-code in WhatsApp op je smartphone (ga hiervoor in de instellingen naar WhatsApp Web).  

 

Volgende MacTalk

MacTalk 17 is op 29 juni om 20.30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

 

Op 15 juni om 20.00 uur organiseert Digi-Visie de tweede OfficeTalk bijeenkomst. Steeds meer bedrijven stappen over naar nieuwere versies van Windows en Office. Samenwerken aan (online) documenten is hierbij iets dat in populariteit toeneemt en waar meer en meer gebruik van wordt gemaakt binnen bedrijven. Voor mensen zonder visuele beperking kan het al een behoorlijke stap zijn om vertrouwd te raken met deze omgevingen en je weg erin te vinden. Laat staan wanneer je gebruik maakt van schermleessoftware. Je zou kunnen zeggen dat Nederland zich wat het Online werken betreft in een transitiefase bevindt. Ook gebruikers van schermleesprogramma’s zullen hun weg moeten gaan vinden in de nieuwe manier van werken.

 

Aanvullende gegevens