Vlak voor de zomervakantie hadden we nog een MacTalk. We hebben, ondanks de kleine groep aanwezigen, veel informatie kunnen uitwisselen over het gebruik van de Mac met VoiceOver. Hieronder lees je alles over de bijeenkomst en wat er is besproken op de fora.

 

TIPS: Zoom op de Mac

Er zijn veel handige opties voor gebruikers van vergroting op de Mac. We noemen er een paar.

 

  • In o.a. Safari en Teksteditor kun je de volgende optie aanzetten: Druk op Cmd+, (=voorkeuren) en activeer: ‘Geavanceerd’ Tab nu Naar de optie ‘Gebruik nooit lettergrootte kleiner dan…’;
  • Zet de marges in Word op ‘Scherm vullend’;
  • Je kunt instellen dat je de muisaanwijzer eenvoudig terug kunt vinden op het scherm. Dit doe je via ‘Systeemvoorkeuren’, ‘Toegankelijkheid’, ‘Beeldscherm’, ‘Bepaal waar de aanwijzer zich bevindt door ermee te schudden’;
  • Je kunt ook het bereik waarbinnen je wilt Zoomen aanpassen. Dit doe je met Option+CMD+Plus. Je stelt dit in bij: ‘Systeemvoorkeuren’, ‘Toegankelijkheid’, ‘Zoomen’, ‘Meer opties’, ‘Stel het bereik waarbinnen snel kan worden gezoomd’. Je kunt het maximale en het minimale bereik instellen.

Heb jij nog handige tips op dit gebied? Mail ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wat is een toegankelijk woordenboek op de Mac?

  • Van Dale is een toegankelijk woordenboek voor de Mac. Je kunt de app downloaden uit de App Store en dan moet je de woordenboeken aanschaffen in de app. Het aanschaffen is niet te doen met VoiceOver, maar het gebruik is volledig toegankelijk. Je kunt Van Dale downloaden via https://itunes.apple.com/nl/app/van-dale-woordenboeken/id834912573?mt=12.
  • Google Translate is ook toegankelijk.

 

Hoe maak je mailgroepen in Mail?

In MacTalk 10 hebben we uitgelegd hoe je een mailgroep kunt aanmaken in Mail. Lees het verslag rustig na op /index.php/mactalk/55-verslag-mac-talk-10-23-oktober.

Nu blijkt dat het niet lukt om bij het aanmaken van een groep een groepsnaam in te typen. Waarschijnlijk is dit een kleine Mac bug. Je kunt dit oplossen door in het venster op enter te drukken. Nu komt er een nieuwe groep in de lijst te staan met als naam ‘Naamloze groep’. Ga nu in de groepenlijst naar deze groep en wijzig de naam.

 

Hoe werk je met diakritische tekens op de Mac?

In MacTalk 12 noemden we drie manieren waarop je letters met accenten kunt typen op de Mac. Je leest het verslag op http://www.digi-visie.eu/mactalk/60-verslag-mac-talk-12-30-december. De eerste manier die we hebben uitgelegd, is een combinatie met de Option-toets.

Let op: Gebruik hierbij altijd de linker Option.

 

Wat is de sneltoets om de spraak uit te schakelen op de Mac?

Wij zouden graag weten hoe je dit doet met het toetsenbord. Met de Trackpad doe je het door

met drie vingers twee keer te tikken op het Trackpad.

 

Probleem: Na het loskoppelen van externe boxen doen de speakers van de Mac het niet.

Ga om dit op te lossen naar ‘Systeemvoorkeuren’, ‘Geluid’, ‘Uitvoer’, ‘Voorkeursapparaat selecteren’.

 

TIP: Facetime en VoiceOver

Als je Facetime gebruikt op de Mac kan de ander jouw VoiceOver geluid niet horen. Bij Skype komt het geluid van VoiceOver wel mee.

 

Hoe splits je het VoiceOver geluid van het andere geluid op je Mac af?

Je kunt het VoiceOver geluid en je andere geluid splitsen. Dit kun je doen met VO+8 bij ‘Geluid’.

 

Probleem: De tabbladen in de App Store zijn onvindbaar

Als dit gebeurt, zit je waarschijnlijk in het html gedeelte van de Mac App Store. Je moet stoppen met interacten en dan interacten met de knoppenbalk om de verschillende tabbladen te krijgen.

 

Kun je met een Mac documenten maken die iemand in Word kan lezen?

Ja, dat kan. Je kunt bestanden in Teksteditor in een geschikt formaat opslaan. Pages-documenten kun je ook makkelijk exporteren naar Word. Verder is Office for Mac2016 toegankelijk.

 

TIP: Artikel over Microsoft Office op Mac en Windows

In Infovisie MagaZIEN jaargang 29 - Nummer 4 - December 2015 stond een artikel over Office voor Mac en Windows. Je vindt het op http://www.hannah2.be/infovisie/iv/2015/29_4-dec_15/29-4/IM_29_4.htm

 

Hoe maak je een print screen/schermafbeelding op de Mac?

Dit kan met CMD+Shift+3. Je vindt de schermafbeelding vervolgens als PNG-bestand op het bureaublad.

 

Volgende MacTalk

 

MacTalk 18 is op 14 september om 20.30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan mee!

 

Aanvullende gegevens