Na onze zomerstop zijn we weer begonnen met onze skypebijeenkomsten over het gebruik van de Mac met Voice Over en Zoom. Hieronder lees je alle tips, trucs, vragen en antwoorden die tijdens deze intervisiebijeenkomst en op de fora voorbij zijn gekomen.

 

TIP: Artikel > Mac-programma's openen met het toetsenbord

In dit artikel op iCulture wordt uitgelegd hoe je programma’s op je Mac kunt openen via 

Launchpad, Spotlight, Finder en vanuit het Dock. Je vindt het artikel op: http://www.iculture.nl/tips/mac-programmas-openen-toetsenbord/. Extra TIP: Je kunt dit ook doen met Cmd+Shift+A.

Let op: Om Launchpad te openen kan het zijn dat je op jouw Mac ook de FN-toets moet indrukken. Dit is afhankelijk van je instellingen.

 

Hoe kom je in het zoekveld van de App Store?

Open iTunes en druk Cmd+1. Vervolgens druk je op Cmd+F en vult de zoekterm in. Ga met Pijl Rechts naar ‘iTunes Store’. Selecteer deze. Voor de tabel met zoekresultaten moet je nog een keer op Pijl Rechts drukken.

 

TIP: Artikel > OCR op de Mac

OCR tekstherkenning op de Mac is met sommige apps mogelijk ook als je Voice Over gebruikt. In dit artikel van Infovisie MagaZIEN zijn 6 apps getest op toegankelijkheid en kwaliteit van tekstherkenning. Je vindt het artikel op:  http://www.hannah2.be/infovisie/iv/2016/30_1-maart_16/30-1/IM_30_1.htm#mac.

 

Hoe zet je muziek op je iPhone via je Mac?

Zorg er voor dat snelnavigatie aan staat en check of het interacten uit staat.

 • Open itunes.
 • Druk op Pijl Links tot je niet meer verder kunt.
 • Ga met Pijl Rechts naar ‘iPhone venstermenuknop’ en druk op VO+spatie.
 • Ga met Pijl Rechts naar de tabel ‘Afspeellijsten’ en interact daarmee.
 • Ga met Pijl Omlaag naar ‘Muziek’ en stop met interacten.
 • Ga met Pijl Links naar het ‘Muziekschuifgedeelte’ en interact daarmee.
 • Ga met Pijl Omlaag naar het aankruisvakje ‘synchroniseer muziek’ en vink deze aan.
 • Druk Pijl Omlaag en kies voor ‘Synchroniseer afspeellijsten genre artiesten’ met VO+spatie.
 • Ga met Pijl Omlaag naar de tabel ‘Genres’ en druk een keer op Pijl Rechts. Je staat nu op de tabel ‘Albums’ en interact daarmee.
 • Vink de albums aan van je keuze.
 • Stop met interacten en ga met tab naar de knop ‘Pas toe’.
 • Druk op VO+Spatie en wacht op het geluidje dat aangeeft dat het synchroniseren gereed is.


Wat zijn toegankelijke radio apps voor de Mac?

O.a. ‘Radium’ en ‘Mytuner Radio Free’.

 

TIP: Artikel > Knippen en plakken op de Mac

De Mac heeft een secundair klembord. Met dit trucje knip en plak je twee dingen tegelijk op je Mac. Je leest het artikel van MacWorld op: http://macworld.nl/artikelen/mac/met-dit-trucje-knip-en-plak-je-twee-dingen-tegelijk-op-je-mac-70589/.

 

Hoe kun je de systeemgeluiden wijzigen op de Mac?

Ga hiervoor naar ‘Systeemvoorkeuren’ en kies voor ‘Geluiden’. Hier kun je veel instellingen aanpassen, zoals:

 • Als je het waarschuwingssignaal wilt wijzigen dat wordt afgespeeld als de Mac jouw aandacht vergt, klik je op het tabblad ‘Geluidseffecten’ en kies je een waarschuwingssignaal uit de lijst.
 • Als je geluidseffecten wilt horen wanneer je in Finder andere handelingen uitvoert, zoals de prullenmand leegmaken of een Dock-onderdeel verwijderen, schakel je het aankruisvakje ‘Laat geluidseffecten van gebruikersinterface horen’ in.
 • Je past het hoofdvolume voor geluidseffecten aan met de schuifknop ‘Signaalvolume’. Schuif deze naar links om het volume te verlagen of naar rechts om het te verhogen.
 • Je past het hoofdvolume van de Mac aan met de schuifknop ‘Uitvoervolume’. Schuif deze naar links om het volume te verlagen of naar rechts om het te verhogen. Als je liever hebt dat de Mac stil blijft, selecteer je ‘Geluid uit’.
 • Je kunt ook de balans tussen de interne of externe luidsprekers regelen. Klik op het tabblad ‘Uitvoer’ en kies het apparaat voor geluidsuitvoer in de lijst. Versleep de schuifknop ‘Balans’ naar links om het geluid te verplaatsen naar het linker kanaal of naar rechts voor het rechter kanaal.

 

TIP: Artikel > Zo gebruik je Siri op de Mac

In dit artikel op iCulture staat wat je allemaal kunt doen met Siri op de Mac? Je leest het artikel op: http://www.iculture.nl/tips/siri-mac/.

Extra TIP: Je schakelt Siri in door CMD+spatie ingedrukt te houden.

 

TIP: Toegankelijke tekstverwerker op de Mac

In MacTalk 16 hadden we het over de app Bean, maar we willen nog een toegankelijke manier van tekstverwerken met jullie delen. Markdown is een simpele taal om platte tekst op te maken en om te zetten naar HTML. In tegenstelling tot HTML zijn er bij Markdown slechts enkele “elementen” beschikbaar.

Dit beperkt voor een deel natuurlijk, maar brengt ook overzicht. Bovendien biedt deze minimalistische aanpak voor 95% van de tijd alle benodigde mogelijkheden. Je kunt er alles mee wat ook kan met Teksteditor, maar het voordeel is dat de opmaak mogelijkheden met Markdown verder gaan. Je kunt er o.a. koppen mee maken in een tekst.

Je kunt Markdown o.a. gebruiken met de app ‘Markdown life’.

 

Gezocht: Ervaringen met update naar OSX Sierra

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met het nieuwe besturingssysteem van de Mac. De beta versie had accessibility problemen. Zoals:

 • In het inlogscherm was er geen spraak.
 • In lijstweergave zat Voice Over helemaal rechts in het schuifgedeelte. 

We horen graag jullie ervaringen met de nieuwste OSX versie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op ons forum.

 

Hoe kun je een dvd verder kijken op het punt waar je was gebleven?

Met de originele dvd-speler van de Mac kun je met Cmd+Q het programma stoppen. Als je de dvd in de drive laat zitten, kun je hem later weer laten beginnen met afspelen waar hij was gebleven.

De app VLC kan dit ook.

 

Bestaat er een Daisyspeler voor de Mac?

In MacTalk 8 gaven we de tip voor de app ‘Oliearia’. Je vindt het verslag van MacTalk 8 op: http://digi-visie.eu/mactalk/39-verslag-mac-talk-8-3-juni.

 

Hoe kun je de advertenties op YouTube overslaan?

Dit kan heel eenvoudig door op VO+F te drukken en te zoeken naar ‘Advertentie overslaan’.

De app ‘AdBlock Plus’ helpt hier ook tegen.

 

Wat zijn sneltoetsen voor YouTube?

 • K of spatie = Play/Pauze.
 • J = Ga drie seconden terug (tijdens het afspelen) / Ga een frame terug (tijdens pauze). Dit laatste kan ook met Pijl Links.
 • L = Ga drie seconden verder (tijdens het afspelen) / Ga een frame verder (tijdens pauze). Dit laatste kan ook met Pijl Rechts.
 • 0 = Ga naar het begin.
 • 1-9 = Met de cijfertoetsen kun je springen naar een punt in de video. Bijvoorbeeld: Met 5 spring je naar de 50% (dus halverwege de video).
 • M = Mute.
 • Pijl Omhoog = Verhoog het volume met 5%.
 • Pijl Omlaag = Verlaag het volume met 5%
 • F = Fullscreen (Druk op Escape om er weer uit te gaan).

 

TIP: Toegankelijke Spotify app voor de Mac

Met de app ‘Repeatify’ kun je je afspeellijsten van Spotify afspelen op de Mac. Je kunt ze bedienen met de zelfde sneltoetsen als in iTunes.

 

Wat is een goede ftp-client voor de Mac?

In MacTalk 3 hebben we uitgebreid besproken hoe je een ftp-server benaderd met je Mac. Je leest het verslag op: http://www.digi-visie.eu/mactalk/19-verslag-van-de-derde-skypesessie-voor-mac-gebruikers-van-25-maart.

Je kunt het ook doen met de app ‘Cyberduck’. Download Cyberduck for Mac.

 

Hoe kun je een bijlage toevoegen aan een mail?

Als je in de mail staat waar je een bijlage aan toe wilt voegen, druk je op Cmd+shift+A. Je komt nu in het menu. Tab naar ‘Werken met navigatie menutabel’. Ga met werken met naar de map die je moet hebben en druk dan op Pijl Rechts. Dan hoor je ‘Schijfgedeelte’. Je kunt nu interacten en het bestand selecteren.

Let op: Je weergave moet op ‘Lijstweergave’ staan (CMD+2).

 

Oproep: WhatsApp-groep > Mac gebruikers

Er bestaat een WhatsApp groep waarin gebruikers van Voice Over en Zoom elkaar helpen met vragen rond het werken op de Mac. Wil je lid worden van deze groep? Stuur dan een mail met je naam en je mobiele telefoonnummer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij sturen jouw gegevens dan door naar de beheerder van de groep. Mac-gebruikers van elk niveau zijn welkom.

 

Volgende MacTalk

MacTalk 19 is op woensdag 19 oktober om 20.30 uur. Als je mee wilt doen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voeg Digi-Visie alvast toe aan je skypecontacten. Iedereen is welkom. Dus ben je beginner, gevorderde of expert op de Mac? Doe dan met ons mee!

 

 

Aanvullende gegevens