Vanuit diverse bronnen proberen wij je op de hoogte te houden van de meest actuele nieuwtjes op het gebied van de digitale toegankelijkheid. Heb jezelf ook nieuws? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het volledige nieuwsartikel inclusief eventuele afbeeldingen, en wij plaatsen deze zo spoedig mogelijk.

 

 

Veel commerciële websites zijn nog altijd slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. Het rapport is gepubliceerd ter gelegenheid van de Week van de Toegankelijkheid die tot en met zaterdag loopt. Twee jaar geleden werd dit probleem ook al onderzocht, sindsdien is er weinig veranderd, is de conclusie.

"Dit betekent dat onder de ruim twee miljoen mensen met een beperking in Nederland er op dit moment velen zullen zijn die niet of onvoldoende zelfstandig gebruik kunnen maken van de onderzochte websites", staat in het rapport.

Logo KNFB ReaderDe KNFB Reader (de ultieme tekstherkenningssoftware voor iPhone en iPad) heeft een nieuwe look gekregen waarmee u sneller kunt werken. Tevens beschikt deze versie over een aantal interessante nieuwe functies.

De KNFB Reader is een snelle en efficiënte app voor tekstherkenning, geeft u altijd en overal direct toegang tot tekst.  Door de functies voor tekst-naar-spraak. Tekst-naar-Braille en tekst markeren is de app perfect voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn of een ander leesprobleem hebben.

Logo RaboBank

Indien u klant bent bij de Rabobank en nog de oude app gebruikt, dan kunt u nu overstappen naar de nieuwste versie van de Rabo Bankieren App. De nieuwste versie is namelijk voldoende toegankelijk gebleken. Zo meldt de Oogvereniging

Twee jaar geleden kwam de Rabobank met een nieuwe Rabo Bankieren App die minder goed toegankelijk was voor gebruikers met een visuele beperking. Na overleg met de Oogvereniging besloot de Rabobank om de oude app beschikbaar te houden. 

Microsoft wil ervoor zorgen dat gebruikers met visuele beperkingen alsnog goed gebruik kunnen maken van Windows 10. Vandaag heeft het bedrijf een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om het makkelijker voor die gebruikersgroep te maken door het besturingssysteem te navigeren.

Dat heeft Microsoft vandaag bekend gemaakt. De voornaamste verbetering heeft betrekking tot de toegankelijkheidsinstellingen. Daar is een hele wirwar aan instellingen mogelijk die het makkelijker maken om Windows te besturen. Microsoft heeft die wirwar nu ontknoopt en overzichtelijker gemaakt, evenals wat kleinere toevoegingen gedaan.

De Sunu Band gedragen om pols

Het is extreem moeilijk voor mensen die blind zijn, om rond te lopen in gebieden die ze niet kennen. De Sunu Band moet daar verandering in brengen en beschikt over een sonarsensor en haptische feedback, zodat de drager weet waar omgevingsobjecten zich bevinden. Op die manier zouden blinden makkelijker kunnen navigeren.

Aanvullende gegevens