De eerste dagen met alleen Windows 10 en Narrator zitten er op. Het experiment was niet als zodanig gepland, maar overkwam mij nadat de laatste versie van Windows 10 mijn computer in een onbruikbare staat had achtergelaten. Hij bleef zichzelf maar opnieuw opstarten.

Na drie mislukte startpogingen, kwam er een hoopgevend scherm, dat ik kon laten uitspreken dor narrator te starten met win+ctrl+enter.

Er was een optie om te helpen bij het oplossen van problemen. Helaas bleek de enige oplossing die Microsoft paraat had, een complete herinstallatie. Hierbij mocht ik gelukkig mijn bestanden houden, maar alle programma's zouden worden verwijderd. Ik liet Windows zijn gang gaan. Af en toe startte de computer opnieuw, waarna ik narrato handmatig kon starten om de voortgang in de gaten te houden. 

Na een paar minuten was de installatie klaar en had ik weer een bureaublad dat helemaal leeg was, op een prullenbak en een bestand met de namen van alle verwijderde programma's na.

Windows had woord gehouden: alle zelf-geinstalleerde programma's waren weg. Daarom van de nood maar een deugd gemaakt en besloten voorlopig geen andere screenreader of web browser te installeren en te zien waar het schip stranden zou.

De afgelopen 3 dagen heb ik maar naar ongeveer 6 programma's gekeken: edge, mail, verkenner, facebook Grove en Chicken Nugget. 

Verkenner en Narrator zijn gewoon een goede match. Je kunt er prima mee door je bestanden navigeren. Als je geen haast hebt, zul je er niet over vallen dat NVDA in het algemeen veel sneller reageert. Vanavond ouderwets muziek gedraaid vanaf mijn harde schijf, en dat gaat prima met narrator, verkenner en Grove. De audio ducking van WNarrator/Win10 werkt daarbij prima.

Aan Edge kun je goed zien dat aan toegankelijkheid met screenreaders is gewerkt, maar er zijn nog te veel haken en ogen om het gebruik prettig te noemen, ook als je geen andere screenreader gewend bent. De huidige versie zegt ongeveer voor iedere regel: "Invoer in het Nederlands", of Engels. Dit is deels een vertaalfout, maar ook een voorbeeld van teveel breedsprakigheid. Ook als je deze op 0 zet, blijft Edge dit soort meldingen geven. Verder is de combinatie Edge/Narrator soms heel langzaam, maar een herstart van Edge lost dit vaak op, waarna dezelfde pagina zich verder prima gedraagt. Als je een pagina hebt geopend, moet je relatief veel moeite doen om bij de eerste tekst van de pagina te komen. Daar eenmaal aanbeland, is browsen, inclusief het invullen van formulieren, goed te doen.

Chicken Nugget en Narrator werken niet goed samen. Deze had ik dus net zo goed niet kunnen installeren. De twitter site laat zich met Edge goed bedienen.

De Microsoft mail app is gewoon prima, en hoewel narrator wat andere sneltoetsen heeft dan de andere screenreaders, is dat gewoon een kwestie van wennen.

De FaceBook daarentegen is volkomen onbruikbaar met narrator, ik heb de web site nog niet geprobeerd met Edge, per slot van rekening heb ik ook nog een paar telefoons die prima met FB over weg kunnen.

 

De voorlopige conclusie is dat op een paar kinderziekten na, de nieuwe narrator goed bruikbaar is en dat ik hoop dat hij ook met Chicken Nugget zal kunnen gaan samenwerken.

 

Aanvullende gegevens