Screenshot van Winamp Het favoriete bestandsformaat van de wereld voor onder andere muziek wordt teruggetrokken.

Hoewel er op dit moment tientallen verschillende bestandsformaten te vinden zijn wanneer het aankomt op audio, is MP3 veruit het meest populaire formaat. Dit komt voornamelijk door de relatief kleine grootte en de hoge mate van ondersteuning door mediaspelers en software. Toch vinden de makers het tijd voor iets nieuws.

De Duitse ontwikkelaars van het MP3-bestand, The Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, meldt op haar website dat ze niet langer het bestandsformaat zullen ondersteunen. Dit komt er op neer dat ze het bepaalde licensering voor MP3-gerelateerde patenten zullen beëindigen. De Duitsers zijn er van overtuigd dat er op de dag van vandaag betere bestandsformaten zijn om muziek te beluisteren.

 

Het officiële statement luidt:

“Although there are more efficient audio codecs with advanced features available today, mp3 is still very popular amongst consumers. However, most state-of-the-art media services such as streaming or TV and radio broadcasting use modern ISO-MPEG codecs such as the AAC family or in the future MPEG-H. Those can deliver more features and a higher audio quality at much lower bitrates compared to mp3.”

The Fraunhofer Insitute lijkt hiermee de wereld te willen pushen met het vervangen van hun favoriete bestandsformaat van muziek. Apple-Music, is bijvoorbeeld een van de weinige streamingdiensten die vanaf het begin al gebruikmaakt van de AAC-bestandsformaten.

De geschiedenis van MP3 begint bij de Duitser Karlheinz Brandenburg, die begin jaren '80 als student aan de universiteit van Erlangen-Nuremberg analyseerde hoe mensen muziek waarnemen. Met de resultaten hiervan begon hij aan de ontwikkeling van een digitaal audioformaat. Bij zijn werk bij het Fraunhover-Gesellschaft rondde hij de details van de audiocompressie af. Het MP3-formaat bestaat al sinds 1992, maar kreeg pas op 14 juli 1995 zijn huidige naam en extensie.

Volgens Fraunhofer zijn er inmiddels formaten die meer functionaliteit en betere audiokwaliteit bij lagere bitrates bieden. Bovendien gebruiken aanbieders van streaming audio en video moderne iso-mpeg-codecs, zoals aac en mpeg-h. Nog altijd is mp3 echter zeer populair.

Bron: Beeld en geluid / Apparata

 

 

 

Aanvullende gegevens