De Sunu Band gedragen om pols

Het is extreem moeilijk voor mensen die blind zijn, om rond te lopen in gebieden die ze niet kennen. De Sunu Band moet daar verandering in brengen en beschikt over een sonarsensor en haptische feedback, zodat de drager weet waar omgevingsobjecten zich bevinden. Op die manier zouden blinden makkelijker kunnen navigeren.

Sunu Band met sonar

De Sunu Band werkt met een sonarsensor en geeft haptische feedback. Het ultrasone geluid dat de Sunu uitzendt, kaatst van objecten terug naar de sensoren van de slimme accessoire. Dat kan detecteren hoe sterk de terugkerende golven zijn en geeft aan de hand daarvan een vibratie af. Die vibratie wordt sterker of zwakker, afhankelijk van hoe ver weg een object is.

 Een van de medeoprichters van Sunu, Fernando Albertorio, is zelf blind en gebruikt het apparaat elke dag. Tijdens een interview met de MIT Review zei hij zich “veel zelfverzekerder te voelen bij het rondlopen in ruimtes waar” hij zich normaalgesproken minder veilig zou voelen. Dankzij de Sunu Band kan hij een stuk sneller rondlopen.

Albertorio stelt de accessoire gebruikt te hebben om op lange wandelingen te gaan en om te gaan hardlopen. Hij weet dankzij het apparaat niet alleen ‘waar’ objecten zich bevinden, maar kan ook bijvoorbeeld een deuropening vinden en bij stoplichten de knop voor het voetgangerslicht vinden. Ook zijn bewegende objecten te vinden, dus weet de gebruiker ook of voetgangers of auto’s in de buurt zijn.

 

Sunu Band in combinatie met smartphone

De accessoire kan middels Bluetooth aan een smartphone gekoppeld worden. Er is ook een applicatie waarmee je zelf de gevoeligheid van vibraties in kan stellen. In de nabije toekomst zou integratie met Google Maps geïntroduceerd moeten worden, zodat er makkelijker routes gepland kunnen worden.

De accessoire kan trouwens werken zonder telefoon, dus is ook op zichzelf te gebruiken. De batterijduur bedraagt ongeveer vier uur, en leveringen beginnen vanaf komende maand, beginnende met een prijs van 299 dollar (omgerekend zo’n 253 euro). Momenteel kunnen ze ook vooraf besteld worden voor een introductieprijs van 249 dollar (210 euro).

 

Bron: Wareable

Aanvullende gegevens