De originele series van Netflix krijgen audiobeschrijvingen van de gebeurtenissen op het scherm, speciaal voor blinde abonnees. De eerste serie die hier van wordt voorzien, is heel toepasselijk DareDevil: een serie over een blinde superheld en advocaat.

 

Blinde Netflix-abonnees kunnen horen wat er gebeurt

Het is wellicht een beetje maf idee om te bedenken dat er ook blinde televisiekijkers zijn, maar aan de andere kant ook helemaal niet. Je kunt vaak volledig uit de context van gesproken teksten en vuistslagen halen wat er op het scherm gebeurt, maar specifieke elementen zoals gezichtsuitdrukkingen en handbewegingen zijn volledig onzichtbaar voor blinde… kijkers. Netflix wil daar nu wat aan doen en introduceert daarom speciale audiobeschrijvingen van elementen die blinde abonnees anders niet zouden meekrijgen.

Met deze stap probeert Netflix zijn dienst toegankelijk te maken voor een groter publiek. Vanaf vandaag kan het zijn dat je al de eerste audiobeschrijvingen tegenkomt in de serie DareDevil, die Netflix samen met Marvel heeft ontwikkeld. Heel toepasselijk, omdat DareDevil een blinde superheld en advocaat is. De extra audiotracks zullen informatie geven over what is happening on-screen, including physical actions, facial expressions, costumes, settings and scene changes. Aspecten die niet-blinde mensen wel kunnen zien.

Het duurt volgens Netflix niet lang meer voordat ook andere producties dezelfde behandeling krijgen. Series die Netflix noemt zijn  House of CardsOrange is the New BlackUnbreakable Kimmy Schmidt, en Marco Polo. De tracks komen binnen nu en enkele weken beschikbaar (waarschijnlijk eerst in Noord-Amerika) en zijn beschikbaar als extra audiotrack, zoals je die via het pop-up-menu kunt instellen. Daarvoor heb je nog wel iemand nodig die even meldt waar het precies zit, zodat je vervolgens daarna zelf de juiste tracks weet te vinden.

 

Aanvullende gegevens