Niet iedereen kan voor zichzelf bepalen of bepaalde kleding staat. En dus schakelt menigeen vrienden en familie in om dat te laten bepalen. Maar zouden robots in de toekomst ook deel uitmaken van de zorgvuldig gekozen groep vertrouwelingen?

Om daar achter te komen, beten wetenschappers van het Spaanse Institute of Robotics and Industrial Informatics zich vast in de vraag of computers überhaupt 'mode' kunnen herkennen. Want wat voor iemand een modieuze felgroene ribbroek is, hoeft voor een ander namelijk niet tot de dagelijkse outfit te behoren.

De onderzoekers proberen met machine learning een computer te laten begrijpen wat algemeen aanvaard is en wat niet. Hiervoor stelden ze een dataset samen van liefst 144.000 berichten van kleding met bijbehorende informatie, waaronder de 'likes' per bericht. Die likes bepaalden volgens de formule in hoeverre een kledingstuk modieus werd gevonden, zo werd dinsdag bekend.

Dankzij de dataset beschikte de computer over kennis die het kon toepassen bij nieuwe afbeeldingen. Met een neuraal netwerk en een conditional random field-model wist het algoritme te bepalen hoe groot de kans was dat een bepaald kledingstuk bij iemand paste. Daarvoor nam het model verschillende variabelen mee, zoals het soort kleding, de eigenschappen van de drager en de bijbehorende omgeving.

"Het doel hiervan is om wiskundige modellen te bouwen die het concept 'mode' begrijpen. Wat maakt een bepaalde vorm van een jurk modieus en wat niet? En daarop gebaseerd kunnen er aanbevelingen worden gegeven over wat iemand kan dragen", aldus de onderzoekers. Hun paper werd afgelopen maand gepresenteerd tijdens de Computer Vision and Pattern Recognition-conferentie in Boston.

 

 

Aanvullende gegevens