Californische wetenschappers ontwikkelen een bril die beeld omzet in geluid. Zo krijgen blinden toch een vorm van 'zicht' op hun omgeving.
Voor de ontwikkeling van de bril hebben de wetenschappers van de Caltech-universiteit mensen met goed zicht natuurlijke vormen voorgelegd. Ze moesten bij elke structuur een geluid kiezen wat er volgens hen bij paste. Blinden werd gevraagd om de vormen te voelen en vervolgens ook een geluid te kiezen.
Aan de hand van hun keuzes werd een algoritme gemaakt dat beeld kan omzetten in geluid. Donkere delen krijgen bijvoorbeeld lage tonen, terwijl felle delen hoge tonen zijn. Hoewel de bril nog in lang niet klaar is, schrijven de wetenschappers dat ze hoge verwachtingen hebben.
Het lichaam zelf zoekt ook naar manieren om zonder zicht toch een bepaald beeld van de omgeving te maken. Zo kan Daniel Kish, die al blind is sinds hij 1 jaar oud was, door ruimtes bewegen met de hulp van 'echolocatie'. Hij klikt met zijn mond en het geluid van die klikken reflecteert tegen objecten om hem heen wat hem de mogelijkheid geeft zijn omgeving te 'zien'. Door te klikken kan Kish bijvoorbeeld al zelfstandig fietsen en in bomen klimmen. De slimme bril van de Californische wetenschappers zou deze mogelijkheden nog veel verder uit kunnen breiden.
Bionisch oog
De bril is niet het enige apparaat dat blinden weer 'zicht' kan geven. Zo werkt het Amerikaans medisch centrum Mayoclinic aan een bionisch oog. Een prototype maakte het voor een blinde man al mogelijk zijn vrouw voor het eerst in tien jaar weer te zien.
Bron: Bright.nl