Microsoft werkt al twee jaar aan een audiosysteem dat blinden met behulp van gps de weg wijst.

Cities Unlocked heet het project voor blinden en slechtzienden van Microsoft. Het resultaat is een methode die het voor deze mensen makkelijker moet maken zich zelfstandig door steden te bewegen, met een beter besef van waar ze zijn en wat er om hen heen gebeurt.

Daarvoor gebruikt Microsoft geavanceerde, nauwkeurige gps en surround sound in een koptelefoon. Dat geluid moet blinden en slechtzienden beter bewust maken van de zaken die hen op straat omringen. Een prototype van een speciale koptelefoon bevat daarnaast een versnellingsmeter, gyroscoop en kompas, om nog beter de plaats op de weg van n de blinde of slechtziende te bepalen.

 

Ruimtelijke audiogids

Door op een afstandsbediening te drukken vertelt de koptelefoon precies waar de gebruiker op dat moment staat. The Telegraph probeerde de koptelefoon al even uit. Het apparaat vertelt bijvoorbeeld dat er een boekenwinkel op 35 meter afstand zit, met een melding die uit de richting van die winkel komt. Een warenhuis op 25 meter, vertelt daarna een melding van linksachter, en op rechts een fietsenrek op vijf meter afstand.

 

 

Bron: Bright.nl

Aanvullende gegevens