De Oostenrijkse startup Blitab Technology erin geslaagd de allereerste braille-tablet ter wereld te maken.De Blitab-tablet kan een tactiel reliëf creëren met behulp van kleine vloeistofbelletjes op het scherm. In totaal bevat het toestel 1200 van deze belletjes, heeft het een USB- en SD-poort, 32 GB geheugen, bluetooth, wifi en NFC. Hierdoor kunnen bestanden en webpagina’s worden omgezet in brailleschrift door ze simpelweg met een USB-stick op te laden of van het internet te plukken.

Ook kan de gebruiker teksten schrijven met behulp van een Perkins braille-toetsenbord op de tablet.

 

“Met deze revolutionaire technologie willen we een groot probleem oplossen, namelijk de geletterdheid van blinden en slechtzienden. De technologie is gemakkelijk schaalbaar, waardoor we eender welk tactiel reliëf kunnen maken, zoals bijvoorbeeld kaarten en geometrische figuren. Hierdoor kan de tablet ook fungeren als een educatieve tool voor blinden.” Vertelt Slavi Slevev, medeoprichter van Blitab Technology.

Verouderde alternatieven

Andere apparaten op de markt zijn allemaal mechanisch en kosten bijna het drievoudige van Blitab, welke een kostprijs zal hebben van 2500 euro. Ook kun je met dergelijke apparaten slechts één regel per keer schrijven. “Momenteel zijn er enkele oplossingen beschikbaar welke extreem duur zijn en waarmee je slechts één regel braille kunt typen. Deze apparaten werden 40 jaar geleden ontworpen en doordat niemand een alternatief heeft geboden, blijven blinden noodgedwongen deze verouderde toestellen gebruiken.” Voegt Slevev hieraan toe.

 

Blitab is momenteel nog in de prototype fase. Indien de testen positief blijven verlopen, hoopt het bedrijf de Blitab op de markt te brengen tegen september 2016. De Royal National Institute for the Blind (RNIB) en de bank Barclays uit het Verenigd Koninkrijk hebben al laten weten geïnteresseerd te zijn in de nieuwe technologie.

Bron: pcmag

Aanvullende gegevens