In de nabije toekomst zou het zomaar kunnen dat je je smartphone oplaadt door hem in je schoen te pluggen. Hierdoor worden we minder afhankelijk van accu’s in elektronica.

De mechanische ingenieurs van de universiteit van Winsconsin-Madison hebben een slimme energieopwekkende techniek ontwikkeld waardoor we minder afhankelijk zijn van batterijen in elektronica en tegelijkertijd mobiele apparaten altijd en overal kunnen opladen.

 

Energieopwekker

De wetenschappers beschrijven in hun studie een technologie die het mogelijk maakt om energie op te wekken door te wandelen. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen voor later gebruik. Het mechanisme bevindt zich in de voetzool van de schoen. “Lopen zorgt voor veel energie,” vertelt een van de onderzoekers, Tom Krupenkin. “Theoretische schattingen laten zien dat je wel tot 10 watt per schoen kan opwekken, en die energie gaat nu verloren als warmte. Een totaal van 20 watt door te lopen is best veel, zeker in vergelijking met wat veel moderne mobiele apparaten vereisen.” Volgens Krupenkin is het aftappen van een kleine hoeveelheid van die energie genoeg om veel verschillende mobiele apparaten, inclusief smartphones, tablets, laptops en computers, van energie te voorzien. Een normale smartphone vereist bijvoorbeeld minder dan twee watt.

 

Opladen

De energie die je opwekt door te wandelen kun je gebruiken om je telefoon, of een ander klein apparaat, op te laden. Hiervoor verbind je de telefoon met een kabel aan je schoen. Daarnaast zou je in de schoen ook een wifi-hotspot kunnen plaatsen die draait op de energie die je al wandelend opwekt. Zo kan je telefoon ook weer energie besparen. Deze hoeft geen verbinding te maken met het draadloze netwerk zelf, maar met de wi-fi hotspot. Dit kost veel minder energie waardoor de accu van je mobiel tot wel tien keer langer meegaat.

Energie-genererende schoenen zouden vooral nuttig zijn voor het leger. Soldaten dragen momenteel zware accu’s met zich mee om hun radio’s, GPS en nachtkijkers van stroom te voorzien. Ook kan dit systeem energie leveren aan mensen die in afgelegen gebieden wonen of een oplossing zijn voor mensen in ontwikkelingslanden, waar het aan voldoende elektriciteitsnetten ontbreekt.

 

Bron: Scientias

Aanvullende gegevens