Door virtual reality kunnen beleven hoe het is om als iemand met een visuele beperking met een geleidehond in het drukke verkeer te lopen: het kan in de geleidehondenbeleving bij KNGF Geleidehonden.

 

Zo werkt de geleidehondenbeleving:

Je stapt op een loopband met de speciale Oculus Rift bril op, waarin straatbeelden van het drukke verkeer geprojecteerd worden. Tegelijkertijd hou je een echte geleidehondenbeugel vast. Terwijl je loopt, beweegt de loopband verschillende kanten op. De beelden in de virtual reality-bril wisselen af tussen wat je als ziende persoon beleeft, en wat je als slechtziende of blinde ervaart.

 

Voor iemand die kan zien staan alle zintuigen ook al op scherp in dit drukke stadsverkeer met fietsers en trams die overal vandaan lijken te komen, je weet bijna niet waar je moet kijken. Op het moment dat de bril schakelt naar wat een visueel beperkt iemand ervaart in deze hectiek – het beeld gaat grotendeels op zwart, af en toe zijn er wat contouren zichtbaar – neemt de blindengeleidehond het over. Het is zeer indrukwekkend als je je als ziende overlevert aan het lopen met een geleidehond. 

Je hoort de commando’s die een geleidehondenbaas ook geeft, en voelt hoe de blindengeleidehond hier op reageert. Door deze geleidehondenbeleving kun je de bijzondere samenwerking tussen de geleidehond en diens baas levensecht ervaren.

 

Bewustzijn en besef creëren

KNGF Geleidehonden wil met deze simulator ziende mensen inzicht geven in hoe het is om met een geleidehond te lopen en wat de grote toegevoegde waarde van de blindengeleidehond is. Het bewustzijn vergroten van wat het betekent niet te kunnen zien in een wereld die volledig is ingericht op ziende mensen is noodzakelijk voor de emancipatie van geleidehondenbazen, die helaas nog altijd op te weinig begrip van het publiek mogen rekenen. Regelmatig worden zij geweigerd in taxi’s en in openbare gelegenheden, signaalstokken van geleidehondenbazen worden nog steeds genegeerd bij een oversteekplaats door passerende fietsers en automobilisten die niet op de rood-witte stok letten. 

 

Blindengeleidehond ‘uitproberen’

Voor mensen met een visuele beperking biedt de simulator in de toekomst de mogelijkheid om te onderzoeken of een geleidehond voor hen een geschikt mobiliteitsmiddel kan zijn. Zo kunnen zij de vrijheid, zelfstandigheid en ontspanning ondervinden die ook een echte geleidehond te bieden heeft.

 

80-jarig jubileum

De simulator is onderdeel van het bijzondere museum dat  KNGF Geleidehonden ter ere van het 80-jarig jubileum van de organisatie heeft opgericht in samenwerking met Wennekes Office for Imagination. Dit bureau is ook bekend van de beroemde tentoonstellingen Royal Delft Experience en Corpus in Oegstgeest en van de Efteling-attractie Pandadroom. Na de bijzondere ervaring van de beleving wordt de bezoeker langs een tentoonstelling geleid die het verleden, het heden en de toekomst van KNGF Geleidehonden belicht.

 

 

Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op: www.geleidehond.nl/beleving

 

Aanvullende gegevens