Facebook gaat met kunstmatige intelligentie aan de hand van de inhoud van foto's automatisch onderschriften genereren. De functie heet 'automatic alternative tekst' en moet ervoor zorgen dat gebruikers met een visuele beperking kennis kunnen nemen van de inhoud van een foto.

 

De gegenereerde tekst kan vervolgens weer door schermlezer-software worden voorgelezen, zo meldt Facebook. Het systeem herkent de inhoud van foto's op basis van een neuraal netwerk, dat geleerd heeft om foto's te herkennen aan de hand van miljoenen voorbeelden.

Zo kan het een foto omschrijven met termen als 'bevat drie personen, glimlachend, buiten'. Tot nu toe hoorden personen met een schermlezer alleen dat er een foto werd getoond, en wie deze had gedeeld. De nieuwe functie van Facebook is het resultaat van een langer lopend onderzoek, dat gericht is op de vraag hoe personen met een visuele beperking gebruikmaken van het sociale netwerk.

De functie komt eerst beschikbaar voor gebruikers met Engelstalige schermlezers op iOS. Later wil Facebook de nieuwe mogelijkheden ook op andere platformen implementeren. Ook moet de ondersteuning uitgebreid worden naar aanvullende talen.

 

Bekijk de video 

Bron: Tweakers

Aanvullende gegevens