Google test de mogelijkheid om Android geheel met de stem te besturen. Dat moet smartphones handiger in het gebruik maken voor mensen met een motorische beperking of anderen die niet makkelijk met een touchscreen kunnen omgaan.

 

De Voice Access beta laat gebruikers commando's als 'open Chrome' of 'ga naar het thuisscherm' uitspreken. 

Ondertussen is boven in het scherm te zien of het commando goed wordt verstaan. In de bètaversie van Voice Access lijkt alleen het Engels te worden ondersteund. Het is onduidelijk of dit later zal worden uitgebreid, en wanneer Google van plan is om de functie voor iedereen beschikbaar te maken.

Android bevat al enkele andere functies die het voor mensen met een visuele beperking makkelijker moet maken om het systeem te gebruiken. Via TalkBack kan worden omschreven wat op een scherm te zien is, en het is ook mogelijk om op het touchscreen te drukken om specifieke elementen te laten omschrijven.

Daarnaast maakt Android het onder meer mogelijk om de tekstgrootte aan te passen. In de nieuwste Android-versie, die momenteel nog wordt getest, is het mogelijk om deze functies al bij het instellen van een nieuw apparaat te activeren.

Google heeft ook een 'toegankelijkheidsscanner' ontwikkeld, die ontwikkelaars laat zien of hun app goed bruikbaar is voor slechtzienden. De app kan onder meer aanbevelen om grotere letters te gebruiken of om het contrast tussen tekst en achtergrond te verhogen.

 

 

 

Bron: NU.nl

Aanvullende gegevens