Samsung overweegt voor zijn nieuwe telefoons geen gebruik meer te maken van Google's besturingssysteem Android. Het wil overstappen op zijn eigen systeem.

Het Zuid-Koreaanse merk stapt mogelijk over naar Tizen. 'Ze gebruiken Tizen al in India. Het is hun eigen besturingssysteem.

Het zou een enorme verandering zijn als ze afstappen van Android en hun eigen infrastructuur gaan maken, zodat er als je een Samsung-telefoon koopt ook echt een Samsung-programma op zit.' Op dit moment heeft Google met Android nog 70 procent van de markt in handen.

Van de enige telefoon die op Tizen loopt zijn er in India tientallen miljoenen verkocht, waarbij aangetekend dat het daar wel een budgettelefoon betreft. Volgens Samsung is het heel belangrijk om je eigen infrastructuur te hebben. Het merk is nu veel te afhankelijk van Google en bovendien kan een eigen systeem bijdragen aan een eigen gemeenschap, zegt Van Groningen. 'Ze willen net als Apple hun eigen wereldje bouwen en dat gaan ze doen met Tizen. Ik zou die naam onthouden, want wellicht heeft iedereen straks een Tizen-telefoon.'

 

 

Bron: BNR

Aanvullende gegevens