Autofabrikant Toyota komt binnenkort met een blindengeleideband. De hoefijzervormige band hangt om de nek, heeft camera’s die de omgeving scannen, en geeft richtingaanwijzingen via speakers en trilsignalen.

Het apparaat, Project Blaid gedoopt, mikt voorlopig op indoornavigatie voor blinden en slechtzienden. De nekband doet daarvoor een beroep op zelflerende software. Die herkent automatisch objecten als liften, wc’s, trappen en uitgangen, en moet dat in de loop der tijd steeds beter doen.

 

Gebruikers kunnen navigeren door op knopjes te drukken of door vragen te stellen als ‘Waar is de wc?’ en ‘Waar is de uitgang?’. De nekband antwoordt vervolgens met audio-instructies of trilsignalen die de blinde helpen bij de oriëntatie.

 

SYMBOLEN

De zelflerende software is een alternatief voor het ophangen van Bluetooth-bakens voor indoornavigatie.

De software moet de komende tijd nog worden gevoed met de diverse soorten symbolen die prijken op bordjes, deuren en de vloer. Daarmee neemt de kans toe dat de software een symbool of object correct categoriseert, en de blinde de juist kant opstuurt.

Volgens Toyota is Project Blaid een aanvulling op blindengeleidehonden, blindenstokken en relatief nieuwe hulpmiddelen op basis van gps. Zo lanceerde Microsoft in 2014 een hoofdtelefoon voor outdoornavigatie, die gebruikmaakt van gps-bakens in de stad en de smartphone. Het is de bedoeling dat de nekband op termijn ook buiten gebouwen kan functioneren.

 

 

Bron: de Ingenieur

Aanvullende gegevens