Er zijn volgens cijfers van de World Health Organization (WHO) zo’n 39 miljoen mensen die volledig blind zijn. Daarnaast zijn er maar liefst 246 miljoen slechtzienden. Al die mensen krijgen dagelijks af te rekenen met een heleboel obstakels op de weg. Een wearable genaamd ‘Horus’ zou in de toekomst wel eens een handig hulpmiddel kunnen zijn voor velen, dat meldt ZDNet.com.

 Horus

 

Real-time-beelden

Het waren de twee Italianen Saverio Murgia en Luca Nardelli die op het idee kwamen van de Horus-wearable. De twee waren samen in Genua toen ze een blinde man moeite zagen hebben met het wandelen op straat. Er waren die dag wegenwerken, en hij leek erg gedesoriënteerd.

De Horus-wearable lijkt nog het meeste op een oude Sony Walkman. Het is de bedoeling dat je de Horus achter je oor bevestigd. Bij het toestel hoort ook een headset. Horus maakt van twee camera’s gebruik om de ganse omgeving in real-time te filmen.

Dieptezicht

Vervolgens worden die beelden naar de GPU van het toestel gestuurd. Daar worden visuele beelden omgezet naar gesproken boodschappen. Het gaat om beschrijvingen van obstakels in de omgeving. Via de hoofdtelefoon ontvangt de gebruiker de boodschappen.

Horus.png

Het handige aan het toestel is dat het met twee camera’s komt. Op die manier kan niet alleen een beeld van de omgeving worden genomen, maar kan Horus ook meteen afstanden vanaf de gebruiker tot obstakels bepalen. Zo kan het apparaat dus zelf berekenen welke boodschappen prioriteit hebben.

 

Pieptonen

Horus biedt verschillende standen aan. Het beschrijven van obstakels is één daarvan. In een andere stand wordt er gebruik gemaakt van geluidstonen. Daarvoor wordt de omgeving opgedeeld in verschillende zones.

Horus-1.jpg

Als een obstakel zich zijdelings bevindt zal de gebruiker in het linker of rechteroor een hoge toon kunnen horen. Bevindt een object zich centraal dan hoort hij een lagere toon. Als een object dichterbij komt, zal Horus geluiden steeds frequenter gaan afspelen. Dat werkt gelijkaardig als bij intelligente parkeersystemen van wagens of trucks.

 

Lancering

 

Murgia en Nardelli zijn al meermaals bekroond voor hun uitvinding. De volgende stap is het toestel loslaten in het echte leven. In de eerste plaats zal het enkel in Italië uitgerold worden, maar daarna volgen alvast Engelssprekende landen. Wat de toekomst voor het apparaat dan op termijn zal inhouden, valt nog te bekijken. Het toestel zal tussen de 1.000 en de €2.000- kosten als het op de markt komt.

Meer informatie over het toestel vind je op http://horus.tech/en/

 

Bron: ZDNet.be

Aanvullende gegevens