Wie denkt dat hij zijn gsm meer kwaad dan goed doet door hem 's nacht op te laden, is eraan voor de moeite. Vandaag zijn de technologieën in onze mobiele telefoons zo aangepast dat volle batterijen uit zichzelf kunnen stoppen met opladen en overschakelen op de aangesloten lader als voornaamste stroombron. Zo geraakt je gsm niet oververhit en word je toch wakker met een gevuld balkje van 100 procent.

De angst dat je mobiele telefoon 's nacht opladen je batterij omzeep helpt, stamt af van voor het jaar 2000. Toen werden batterijen van mobiele telefoons vooral gemaakt uit nikkel. Als die niet volledig opgeladen werden, namen ze het percentage tot waar de gsm laatst opgeladen werd voor de volledige capaciteit. Ze 'vergaten' met andere woorden hun volledige capaciteit. 

Dat probleem werd opgelost door het nikkel in de batterijen te vervangen door een ander stofje, lithium-ion. Daardoor gaat de batterij langer mee en laadt ze sneller op.

 

Oververhit

Wel zijn de huidige batterijen nu temperatuurgevoelig. Wanneer ze volledig opgeladen zijn, wordt de overbodige stroom omgezet in warmte. Daarom kan je gsm dus zo heet aanvoelen. Gelukkig stoppen de meeste toestellen met opladen eens hun maximale capaciteit bereikt is. Op die manier kunnen ze niet oververhitten. Toch verliezen ze geen batterijpercentage: ze gebruiken dan de aangesloten lader als voornaamste stroombron. Maar als je wil dat je batterij echt lang meegaat, dan hou je het laadpercentage het beste tussen de tien en de negentig procent.

 

 

Bron: Het laatste nieuws

Aanvullende gegevens