Steeds meer bedrijven stappen over naar nieuwere versies van Windows en Office. Samenwerken aan (online) documenten is hierbij iets dat in populariteit toeneemt en waar meer en meer gebruik van wordt gemaakt binnen bedrijven. Voor mensen zonder visuele beperking kan het al een behoorlijke stap zijn om vertrouwd te raken met deze omgevingen en je weg erin te vinden. Laat staan wanneer je gebruik maakt van schermleessoftware. Je zou kunnen zeggen dat Nederland zich wat het Online werken betreft in een transitiefase bevindt. Ook gebruikers van schermleesprogramma’s zullen hun weg moeten gaan vinden in de nieuwe manier van werken. 

 

Hoe werkt Office 365?

Eigenlijk is Office 365 een abonnementsvorm op diensten van Microsoft waarin je je werk altijd met je mee zou moeten kunnen nemen. Op de gebruikelijke bekende manier op de PC, via Apps op smartphone en tablet, en via de Online Webbrowser. Online delen en bewerken van bestanden staat in Office 365 centraal.

Termen die regelmatig voorbij komen zijn SharePoint En OneDrive. SharePoint is de plek waar documenten worden verzameld in opgeslagen en online kunnen worden benaderd. Je zou het kunnen vergelijken met een netwerkschijf zoals die thuis of binnen bedrijven gebruikt wordt.

OneDrive is vergelijkbaar met jouw persoonlijke harde schijf. Alle documenten die in deze omgeving zijn opgeslagen kun je online, via een webbrowser benaderen. Het voordeel hiervan is dat je met meerdere personen tegelijkertijd aan hetzelfde document kunt werken.

nadelen zijn dat er minder functies beschikbaar zijn dan in lokaal geïnstalleerde applicaties en dat de toegankelijkheid van de online werkomgeving niet volledig of niet altijd goed toegankelijk is met schermleessoftware.

 

Wat heb je ervoor nodig?

Om Office 365 te gebruiken kun je een abonnement afnemen bij Microsoft.

Om OneDrive te kunnen gebruiken is een werk of school account, of Microsoft-account nodig.

 In deze OfficeTalk hebben we weer een deskundige in ons midden gehad. Amber Jansen van Optelec heeft ons bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen rondom JAwS

In dit verslag kun je hier een korte samenvatting van teruglezen.

Op 1 maart heeft alweer de vijfde OfficeTalk plaatsgevonden. Hier kun je lezen welke onderwerpen de revue zijn gepasseerd.

 

In dit verslag kun je lezen welke onderwerpen de revue zijn gepasseerd in de derde bijeenkomst over Windows, Sharepoint en andere online omgevingen.

 

Jaws in combinatie met sjablonen:

Op 7 december 2016 heeft alweer de vierde OfficeTalk plaatsgevonden.

OfficeTalk is de plek voor gebruikers van schermleessoftware om tips en tricks met elkaar te delen over het werken in Online omgevingen zoals SharePoint, office365 en aanverwante systemen.

 

In dit artikel kun je lezen welke actuele onderwerpen en ontwikkelingen voorbij zijn gekomen tijdens de virtuele bijeenkomst.

Op 15 juni heeft de tweede bijeenkomst plaatsgevonden om tips en tricks uit te wisselen in het werken met office en sharepoint omgevingen.

Hier kun je lezen welke tips, tricks en vragen de revue zijn gepasseerd.

 

Hoe is sharepoint opgebouwd:

Aanvullende gegevens