Op 7 december 2016 heeft alweer de vierde OfficeTalk plaatsgevonden.
OfficeTalk is de plek voor gebruikers van schermleessoftware om tips en tricks met elkaar te delen over het werken in Online omgevingen zoals SharePoint, office365 en aanverwante systemen.
In dit artikel kun je lezen welke actuele onderwerpen en ontwikkelingen voorbij zijn gekomen tijdens de virtuele bijeenkomst.
Het is zeker het vermelden waard dat de OfficeTalk bijeenkomsten inmiddels ook bekend zijn bij IT-professionals van werkgevers die werknemers met een visuele beperking in dienst hebben. We zijn positief verrast over deze ontwikkeling.
In dit kader hebben we onder andere Ron Busselaar,ICT-manager van KNGF Geleidehonden, en Raymond Jansen, productspecialist Jaws bij Optellec, mogen verwelkomen tijdens de laatste bijeenkomst. Wij willen Ron en Raymond in het bijzonder dan ook enorm hartelijk bedanken voor hun positieve bijdragen en hun aanwezigheid.
Welke schermleessoftware kun je het best gebruiken en werkt het best samen met office365 en SharePoint?
De basis voor schermlezers om samen te werken met programma’s is dat er gewerkt wordt volgens richtlijnen voor toegankelijkheid.
Wanneer de bouwers van programma’s of systemen volgens deze richtlijnen werken kan de schermlezer elementen als knoppen, links, koppen en dergelijke herkennen en wordt de inhoud op een toegankelijke manier weergegeven voor de gebruikers. Schermlezers als Jaws en Supernova gaan uit van deze richtlijnen. NVDA, de open source schermlezer biedt naast standaard ondersteuning volgens deze richtlijnen ook de mogelijkheid een workaround oplossing te bieden als er niet volgens deze richtlijnen is gebouwd. Hierdoor kan deze schermlezer, vooral in een thuissituatie, een prima oplossing bieden.
Voor werksituaties lijkt een professioneel pakket als Jaws of supernova beter aan te sluiten bij de vereisten van een volwaardige werkplek.
Met name vanwege de mogelijkheid om virtueel te kunnen werken en bedrijfsspecifieke programma’s of systemen toegankelijk te maken door het schrijven van scripts. De verstrekker van het pakket kan hierover meer informatie geven als je denkt dat dit in jouw specifieke situatie uitkomst zou kunnen bieden.
Tip: wanneer je in de werksituatie te maken krijgt met vernieuwing van systemen of programma’s, zorg dat je vanaf het begin betrokken bent bij de implementatie hiervan.
Ga bijvoorbeeld in gesprek met een ICT-manager of betrokken projectmanager en laat ze zien hoe jij werkt met je schermleesprogramma. Je kunt eventueel verwijzen naar de richtlijnen van webtoegankelijkheid en breng ze desgewenst in contact met de leverancier van je schermlezer. Deze richtlijnen kun je vinden via: http://www.w3.org/standards/webdesign/accessibility
Wanneer kiezen voor een professionele schermlezer?
Veel bedrijven kiezen ervoor om te werken in de cloud of gebruik te maken van een Online werkomgeving.
Omdat er gewerkt kan worden met bedrijfsgevoelige informatie wordt vaak gebruik gemaakt van een VPN-verbinding of een citrix omgeving.
Hierdoor log je als het ware in op een server op afstand en werk je dus op een virtuele werkplek.
Professionele schermlezers als Jaws en Supernova bieden de mogelijkheid deze virtuele werkplekken toegankelijk te maken door naast de lokale software op de computer waarop je werkt, ook een stukje aanvullende software te installeren op de server. Vaak is hiervoor een extra (remote) licentie noodzakelijk.
Wanneer je hiermee te maken hebt, kan het de moeite lonen contact te leggen met de leverancier van je schermlezer om de mogelijkheden te bekijken.
Alternatieve Browsers
Naast Mozilla Firefox en Internet Explorer is er positief nieuws te melden over toegankelijkheid van alternatieven.
Google Chrome, de browser ontwikkeld door Google, wordt steeds toegankelijker voor mensen met een leeshandicap en gebruikers van schermleessoftware.
Ook Microsoft werkt aan de toegankelijkheid van zijn nieuwe browser, Edge.
Nieuwsgierig geworden en wil je het zelf ervaren? Je kunt de genoemde browsers hier vinden:
Google Chrome: https://www.google.nl/chrome/browser/desktop/
Microsoft Edge: https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/microsoft-edge
Tekstherkenning en OCR:
We leven in een visuele wereld waarin informatie steeds sneller en op diverse manieren wordt gedeeld.
Een fotootje is zo gemaakt, dus waarom niet even een foto van een flap, of krantenartikel maken en deze online verspreiden?
Deze manier van informatie delen kan voor mensen met goede ogen een prima alternatief zijn. Voor mensen die afhankelijk zijn van schermleessoftware is deze informatie echter nog niet meteen leesbaar.
Om de tekst uit een foto of PDF leesbaar te maken zijn programma’s beschikbaar die het document scannen en Er digitaal leesbare tekst van maken. Deze technologie wordt OCR, ofwel Optical Charackter Recognision genoemd.
Schermlezers hebben in de meest recente versie een ingebouwde OCR module.
Afzonderlijke programma’s die hier een uitgebreidere functionaliteit voorhebben zijn bijvoorbeeld Omnipage en Open book.
Laatstgenoemde programma is zeer geschikt voor het scannen van grote hoeveelheden tekst doordat het samenwerkt met een standalone camera.
Meer info over omnipage kun je vinden via: http://netherlands.nuance.com/consumenten/product/omnipage/index.htm
En over open book via: http://www.dancingdots.com/prodesc/openbook.htm
SharePoint als intranet
Naast dat SharePoint als cloud kan fungeren, wordt het binnen bedrijven ook gebruikt als intranet omgeving. Hierbij kun je denken aan Een nieuwspagina, een sociaal platform als Yammer, en diverse agenda’s. Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt hier onder meer gebruik van gemaakt. In algemene zin valt hierover te zeggen dat deze omgevingen toegankelijk zijn voor schermlezers al wordt er niet volledig gewerkt volgens de richtlijnen van toegankelijkheid.
Het ontbreken van een duidelijk herkenbare navigatiestructuur uit koppen, en herkenbare knoppen lijkt ook hier de grootste hinderpaal.
Uit ervaring valt te concluderen dat er goed mee te werken valt, maar dat het wat langer duurt voordat je je weg hebt gevonden.
Office 365 Apps voor blinden en slechtzienden
De digitale wereld is bepaald niet vriendelijk voor blinden en slechtzienden. Vaak ontbreekt er bijvoorbeeld bij afbeeldingen de ALT-tekst; dat is de omschrijving die ‘achter’ een afbeelding staat als deze niet vertoond wordt én die spraakcomputers kunnen voorlezen, zodat een blinde kan ‘zien’ wat er op bijvoorbeeld een webpagina staat. Maar stel dat een blinde een PowerPoint-presentatie tot zich wil nemen. Wat dan? Dan komt Microsoft to the rescue. Want de techgigant is bezig met speciale kunstmatige intelligentie-software die al automatisch een voorstel voor een ALT-tekst doet in Word, Excel en PowerPoint.
Zelflerende AI-software
Microsoft zet voor deze feature haar zogenoemde Computer Vision Cognitive Service in; een knap staaltje technologie dat werkt met deep learning en neural networks om te leren wat er op een afbeelding staat. Het mooie: de AI-software is zelflerend, waardoor het steeds beter wordt, naarmate het meer gebruikt wordt. In het begin zal de software alleen dingen voorstellen, waar het vrijwel zeker van is; bijvoorbeeld ‘kat’. Over een tijdje wordt dat misschien wel ‘kat rent achter een bolletje aluminiumfolie aan’.
Microsoft is trouwens niet de enige die de digitale wereld toegankelijker wil maken voor mensen met een handicap. Ook Facebook is hiermee bezig. Daar moet een software-systeem voorlezen wat er op al die foto’s op je timeline staat.
Volgende OfficeTalk
De Volgende OfficeTalk vindt plaats op 1 maart 2017 om 20:00 uur.
Noteer deze datum vast in je agenda en voeg digi-visie vast toe aan je skype contacten.
Ben je geïnteresseerd om deel te nemen?
Heb je vragen of tips in het werken met office 365 of het werken in Online omgevingen? Raadpleeg de artikelen op www.digi-visie.eu/officetalk of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vriendelijke groet, Het Digi-Visie team