In deze OfficeTalk hebben we weer een deskundige in ons midden gehad. Amber Jansen van Optelec heeft ons bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen rondom JAwS

In dit verslag kun je hier een korte samenvatting van teruglezen.

Jaws en de applicatiemodus

De applicatiemodus wordt in Jaws gebruikt om te werken in Online applicaties in cloud opslagdiensten. Bijvoorbeeld binnen Microsoft Office, sharepoint, Google Docs kan er gewerkt worden in Online applicaties. Hierdoor wordt het mogelijk om met meerdere personen tegelijkertijd aan hetzelfde document te werken.

Het kan voorkomen dat de applicatie niet geschreven is volgens de richtlijnen van toegankelijkheid. In dat geval kan Jaws moeite hebben hiermee overweg te kunnen en kan het lastig worden je weg te vinden of de juiste feedback van de schermlezer te krijgen om je goed te kunnen oriënteren.

 

Jaws Updaten

Omdat Online werken aan documenten meer en meer in opkomst is en daarmee nog volop in ontwikkeling, raden we aan om Jaws bij te werken naar de meest recente versie.

Tegenwoordig kan door de zorgverzekeraar een SMA licentie worden verstrekt waardoor het mogelijk is Jaws up to date te houden. Voor meer informatie hierover, neem contact op met optelec, 

www.optelec.nl

 

ZoomText en Jaws worden Fusion

De twee toonaangevende toegankelijkheidsprogramma's voor slechtzienden en blinden, ZoomText en JAWS, zijn in één pakket samengebracht: ZoomText Fusion. Deze krachtige combinatie in één installatie, is ideaal voor personen of organisaties die vergrotings-, spraak- en/of schermleessoftware (willen) gebruiken.

Door ZoomText en JAWS samen te brengen, biedt Fusion flexibele en hoge kwaliteit spraak dankzij de Vocalizer Expressive spraaksynthesizer, snelle navigatie en lezen op internet via eenvoudige sneltoetsen. 

Eén installatie en autorisatie van vergroting en schermlezer (spraak en braille) biedt een groot voordeel voor bijvoorbeeld scholen en bedrijven, waar gebruikers met verschillende behoeften met één programma kunnen werken. Eén licentie biedt toegang tot ZoomText , JAWS en Fusion die afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Met Fusion is het dus mogelijk om ZoomText en JAWS samen als Fusion te gebruiken of gebruik alleen ZoomText Vergroting / Spraak of JAWS zelfstandig.

Twee versies, Home en Professional

Fusion is verkrijgbaar in twee versies. De Home licentie, voor niet-commercieel gebruik, voor mensen die het thuis op de privé computer willen gebruiken. De Professional licentie voor gebruik op scholen, bedrijven en andere organisaties.

Belangrijke eigenschappen

  • Eén installatie van drie verschillende producten die afzonderlijk gebruikt kunnen worden;
  • Alle drie producten worden met één enkele autorisatiecode geactiveerd;
  • Vergroting, schermlezen en braille output

Voor meer info, kijk op

https://nl.optelec.com/producten/zoomtext-fusion.html#overview

 

Het volgen van reguliere ICT-trainingen

De vraag kwam aan de orde in hoeverre het mogelijk is om als gebruiker van een schermlezer deel te kunnen nemen aan reguliere trainingen om met programma’s te kunnen werken.

In de praktijk blijkt dit lastig haalbaar omdat trainingen veelal gericht zijn op muisgebruikers en sneltoetsen minder of niet aan bod komen.

Het verdient daarom de voorkeur om een specifieke training of individuele training te volgen waarin het gebruik van sneltoetsen en toetscombinaties kan worden toegepast.

Tip:

Het kan handig zijn wanneer je toch besluit een training bedoeld voor goed ziende computergebruikers te volgen, vooraf je te laten bijpraten over de layout, inhoud en opbouw van de schermen. Dit kan helpen om je een beeld te vormen van de stof die er wordt behandeld.

 

SalesForce update

Regelmatig is het platform Salesforce aan de orde geweest in de afgelopen OfficeTalks omdat het door meerdere blinden en slechtzienden wordt gebruikt.

Optelec heeft scripts ontwikkeld om een bug in combinatie met schermlezers te verhelpen. Hierdoor wordt het mogelijk de bewerkingen van een e-mail vanuit een sjabloon dat in het programma is opgesteld, in combinatie met een schermlezer op te slaan en correct te versturen.

Dus: ben je SalesForcegebruiker en heb je behoefte aan deze scripts of loop je tegen andere problemen aan? Neem contact op met Optelec

 

Blind science Conference

Op 7 en 8 juli vindt in Roosendaal onder de vlag van Babbage de Blind Science conference plaats.

Het programma bestaat uit enkele interactieve sessies en workshops waarin je kennis maakt met technieken die je helpen om effectief te studeren. Zo krijg je snel een overzicht van de beschikbare oplossingen zonder dat je voor iedere oplossing een dag kwijt bent om uit te zoeken hoe het werkt en of je er wat aan hebt. Daarnaast is er veel ruimte om hands-on met verschillende oplossingen te experimenteren en om ervaringen en tips uit te wisselen. Ons doel is om (beginnende en gevorderde) studenten, professionals die deze studenten ondersteunen en mensen die oplossingen voor deze groep ontwikkelen samen te brengen. Dit evenement is een unieke gelegenheid om kennis uit te wisselen, je netwerk te vergroten en bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen die studenten helpen in deze vakgebieden succesvol te studeren en aan het werk te komen.

Uiteraard verzorgt Leonard de Ruijter (Babbage) tevens een workshop over het gebruik van SPSS. Sinds begin 2017 levert Babbage namelijk een specialistische SPSS Training

Voor een volledig overzicht van alle informatie over het gehele programma, bereikbaarheid, hotelovernachting, praktische informatie etc. verwijzen we je graag door naar de website van  Blind Science:

https://blindscience.eu/

 

Volgende OfficeTalk

De Volgende officeTalk vindt plaats op 13 september.

Dus ben je geïnteresseerd?

Voeg Digi-Visie vast toe aan je skypecontacten en reserveer 13 september 20:00 tot 21:30 vast in je agenda.

Mail je tips, vragen en ideeën naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wist je dat: je nog kunt deelnemen aan de eerstvolgende MacTalk?

Op 28 juni vindt alweer de 24ste MacTalk plaats waar ideeën, tips en truucs worden uitgewisseld over het gebruik van de Mac.

Meedoen? Voeg digivisie vast toe aan je skypecontacten en reserveer 28 juni 20:00 tot 21:30 vast in je agenda.

Mail je tips en ideeën naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Aanvullende gegevens