In dit verslag kun je lezen welke onderwerpen de revue zijn gepasseerd in de derde bijeenkomst over Windows, Sharepoint en andere online omgevingen.

 

Jaws in combinatie met sjablonen:

Zoals we in het vorige verslag al hebben gelezen kan jaws for windows in combinatie met sjablonen in een webBased omgeving problemen geven.

Dit kwam ter sprake in combinatie met het platform SalesForce.

 

Hoe kun je in een SalesForce Enterprise omgeving in combinatie met een schermleesprogramma toch veranderingen aanbrengen in sjablonen van brieven of mails?

Hiervoor is de volgende WorkAround beschreven.

Door mozilla firefox te gebruiken bij het invullen van mail of briefsjablonen in SalesForce kun je de inhoud van de tekst in het sjabloon aanpassen.

Sjablonen in word

Ook met bepaalde sjablonen in word kan jaws niet goed over weg. Bijvoorbeeld het A3 sjabloon dat gebruikt wordt in de Lean methodiek. 

Kent iemand een oplossing om tekst in een sjabloon met Jaws leesbaar te maken of aan te passen onder internet explorer? mail je tips naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe kun je een Sharepoint bibliotheek toegankelijk maken:

we zijn dieper ingegaan op de verschillende manieren van het benaderen van een SharepointBibliotheek.

Hieruit hebben we geconcludeerd dat sharepoint in principe goed toegankelijk is via een windows verkenner interface. Ook werd duidelijk dat gebruikers van een schermlezer meer inwerktijd nodig hebben om vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving en er snel hun weg in te kunnen vinden.

Wanneer bedrijven ervoor kiezen hun medewerkers alleen toegang te geven via de online webBased omgeving ontstaan er knelpunten voor gebruikers van schermlezers. Wanneer een bedrijf besluit over te gaan tot een Sharepoint of andere online cloud-dienst is het dus aan te raden in gesprek te gaan met de ICT afdeling en het belang aan te geven van het goed vooraf testen van de nieuwe omgeving in samenspraak met de visueel gehandicapte gebruiker.

 

Het werken in Online SharePoint Agenda’s:

Sharepoint kent de mogelijkheid om verschillende agenda’s met elkaar te koppelen en grafisch weer te geven.

Voor gebruikers van een schermlezer zijn de sharepoint agenda’s toegankelijk te maken door ze afzonderlijk van elkaar weer te geven.

Helaas mis je hierdoor dus het overzicht dat deze manier van werken voor visueel werkende collega’s zo aantrekkelijk maakt.

 

Hoe ga je om met beveiligde documenten:

Wanneer je een document krijgt toegestuurd via de mail kan het voorkomen dat dit beveiligd is. Dit houdt in dat je geen bewerkingen kunt uitvoeren.

Ook kan het hierdoor gebeuren dat je schermlezer niet goed met het document kan interacten.

In microsoft outlook en microsoft word staat de optie dat documenten die je via de mail ontvangt in beveiligde modus geopend moeten worden standaard aan.

Door deze optie uit te zetten zijn veel documenten meteen goed toegankelijk en kan je schermlezer hier goed mee over weg.

 

Hoe kun je snel zoeken in word documenten:

Door een eigen bladwijzer aan te brengen die nergens voorkomt kun je gemakkelijk en snel navigeren naar de plaats waar je de vorige keer bent gebleven. Dit kan bijvoorbeeld door de volgende combinatie van tekens te  gebruiken: 

//// of !!!! 

 

Update Envision365:

Onlangs is de schermlezer envision365 aangekondigd door de Alere Adviesgroep.

Deze schermlezer zou het mogelijk moeten maken om op elke gewenste werkplek of PC zelfstandig in de cloud te kunnen werken.

Wij vonden dat het opvallend stil bleef rondom deze schermlezer.

Na research hebben we helaas moeten constateren dat de Alere Adviesgroep die deze schermlezer zou ontwikkelen failliet is gegaan.

Of en in welke vorm er nog aan envision 365 gewerkt wordt is ons niet duidelijk geworden.Wanneer we hier meer over weten delen we deze info natuurlijk meteen.

 

Voortgang van OfficeTalk:

Na 3 bijeenkomsten hebben we de conclusie getrokken dat er behoefte bestaat aan kennis uitwisseling en het delen van tips en tricks in het werken in online omgevingen.

Omdat er niet dusdanig veel ontwikkelingen zijn om hier maandelijks een bijeenkomst aan te wijden ontstaat het idee om een besloten mailgroep aan te maken waar je met vragen en tips terecht kunt.

Als je hier actief aan wilt deelnemen kun je dit aangeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openstaande vragen:

Is het mogelijk om de toegankelijkheidsmodus in sharepoint continu aan te laten staan?

Is er een mogelijkheid om snel OCR tekstherkenning uit te voeren 

in een office 365 omgeving?

 

Volgende bijeenkomst:

De volgende officeTalk bijeenkomst vindt plaats op 7 december 20:00 uur.

Noteer deze datum dus vast in je agenda.

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen? 

Heb je vragen of tips in het werken met office 365 of het werken in Online omgevingen?

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Met vriendelijke groet, Het Digi-Visie Team 

 

Aanvullende gegevens